SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Bekijk de bevrijding van Drachten via live online sessie

Bekijk de bevrijding van Drachten via live online sessie

Op zaterdag 14 april 1945 werd Drachten bevrijd. Hiervan zijn destijds prachtige beelden gemaakt. Dinsdagavond 13 april organiseert Bibliotheek Drachten samen met Smelne’s Erfskip een online bijeenkomst over deze bevrijding. Samen bekijken we de documentaire en bespreken we deze na met Jan van Zinderen, lid van de historische vereniging Smelne’s Erfskip en betrokken bij het maken van deze film. 

De film, onder andere gemaakt door E.G. van der Meulen uit de Zuiderbuurt, begint met geheime beelden van condensstrepen van tientallen vliegtuigen die van Engeland op weg zijn naar Duitsland voor bombardementen. Ook is te zien hoe een parachutist uit een aangeschoten vliegtuig neerkomt in de omgeving van de Pier Panderstraat in het centrum van Drachten. Vroeg in de ochtend, op zaterdag 14 april 1945, kon men in Drachten horen dat er in Ureterp geschoten werd: de Canadezen en de ondergrondse in gevecht met zich terugtrekkende Duitse soldaten.

Later die ochtend rollen de eerste Canadese verkenningswagens en pantserwagens via het Ureterpvallaat en de Noordkade Drachten binnen. De Drachtster bevolking stroomt massaal toe om de bevrijders te verwelkomen.

Online bijeenkomst
De bijeenkomst vindt plaats via het videobelprogramma Zoom. Deelnemen is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via de website van de bibliotheek www.bibliotheekdrachten.nl. Jan van Zinderen zal na afloop, vanuit de studio in de bibliotheek, live de vragen beantwoorden die online zijn binnenkomen van de kijkers.


Bekijk de bevrijding van Drachten via live online sessie | Smelne FM