SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Besmettingen dalen bij alle leeftijden, vaccinatiebus start woensdag

Besmettingen dalen bij alle leeftijden, vaccinatiebus start woensdag

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân blijft dalen. De afgelopen week waren er 673 nieuwe positieve tests, tegen 921 een week eerder. Het is de vijfde week van dalingen op rij. Het is voor het eerst sinds het testen voor iedereen met klachten mogelijk is, dat de daling zolang aanhoudt. In vijf weken is het aantal besmettingen meer dan gehalveerd. De opkomst bij de vaccinaties van volwassenen tot 60 jaar op de Waddeneilanden is 80 procent.

Het aantal besmettingen onder ouderen neemt dankzij de vaccinaties gestaag af. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten 11 bewoners positief, tegen 22 een week eerder. In alle leeftijdsgroepen nam het aantal besmettingen af. Het aandeel van de groep tussen de 18 en 30 jaar is verder toegenomen. Ze zijn verantwoordelijk voor ruim een kwart van alle nieuwe besmettingen. Maar ook in hun groep dalen de absolute cijfers. Het aantal positief geteste scholieren daalde licht, ook al zijn de scholen na de meivakantie weer begonnen. Ondanks de gunstige cijfers geldt voor Fryslân op het coronadashboard nog steeds de status ‘zeer ernstig’, de hoogste kwalificatie die er is.

De afgelopen week kreeg een recordaantal van 33.795 Friezen een coronavaccinatie bij de GGD. Vorige week waren dit er 29.706. De komende weken loopt dit verder op. Er zijn nu in totaal 253.410 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Zij houden zelf geen totalen bij en hebben naar schatting tussen de 68.000 en 103.000 inentingen verzorgd. De jongste reguliere leeftijdsgroepen die nu aan de beurt zijn voor een vaccinatie zijn die van de geboortejaren 1974 en 1975. Zij kunnen online al een afspraak maken.

Een vaccinatieteam van GGD Fryslân bezoekt komende week zeven opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Deze doelgroep – vanaf 18 jaar - krijgt het vaccin van Janssen, waardoor maar één prik nodig is. De opvangorganisaties, die het vaccinatieplan mede hebben vormgegeven, verzorgen samen met de GGD onder meer de voorlichting.

Woensdag 2 juni gaat de GGD de vaccinatiebus voor het eerst inzetten. De bus staat dan de hele dag in Harlingen. 65-plussers met een uitnodiging van het RIVM zijn zonder afspraak welkom. Het betreft een proef. Na de eerste weken volgt de beoordeling over het vervolg.

Besmettingen dalen bij alle leeftijden, vaccinatiebus start woensdag | Smelne FM