SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Besmettingen lopen op, alerter bij bezoek aan spor  /  Cello-concert door Wytske Holtrop, cello, en Caspar Vos, piano

Cello-concert door Wytske Holtrop, cello, en Caspar Vos, piano

img

Op zaterdagmiddag 26 september 2020 klinkt in de historische Dorpskerk van Beetsterzwaag twee keer het klassieke cello-concert door de professionele musici Wytske Holtrop, cello, en Caspar Vos, piano, in samenwerking met IHMS (voorheen TIHMS). Om 13:30 uur is de eerste keer en om 16:00 uur de tweede keer.

Het programma met klassieke muziek voor cello en piano, duo’s en solo’s, bestaat o.a. uit de verplichte muziekstukken van het nationaal cello-concours , waarvan de eerste ronde op 23 en 24 oktober in Amsterdam is, en waaraan Wytske meedoet. 

Wytske Holtrop (uit Gersloot, Friesland) behaalde in 2018 haar master cum laude aan het Conservatorium van Genève. Heden speelt zij in het Konzerthausorchester in Berlijn, aan de Kurt Sanderling orkestacademie. In 2019 is haar debuut CD ‘Cello Frysienne’ uitgekomen (Aliud records).

Caspar Vos behaalde bij Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium in 2014 zijn masterdiploma cum laude. Hij won meerdere prijzen en was finalist in de Dutch Classical Award 2016/17. Zijn debuut CD ‘Ego’ kwam in 2018 uit en kreeg een 10 in de ‘Luister’ en vele lovende recensies. 

Programma-details (onder voorbehoud): L. Boccherini - Sonate in c, G.2; M. Padding - Nieuw werk voor cello solo; G. Fauré - Morceau de Concours; R. Schumann - Uit Fantasiestücke opus 73: no. 3, Rasch und mit Feuer; en twee delen uit de Cello-sonata van Poulenc. 

I.v.m. de corona-maatregelen volgen wij de aanwijzingen van de Noodverordening Friesland. Onze regels zijn o.a.: bezoekers houden anderhalve meter afstand; het binnen-lopen wordt in strikte (volg)orde gedaan; het naar buiten lopen gaat in omgekeerde volgorde; geen toilet-bezoek; er worden maximaal 40 kaartjes verkocht voor losse stoelen; de zitplaatsen worden ter plekke toegewezen, dus geen vrije keuze; er wordt geen koffie, thee, noch fris geschonken; geen toilet-bezoek. 

Het concert duurt een uurtje zonder pauze en wordt georganiseerd door Cultbee (St. Cultuur Beetsterzwaag), met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. Meer informatie op: www.cultbee.nl 

En Restaurant Prins Heerlijck, dat vlak naast de Dorpskerk is, biedt deze avond een drie gangen "Concert-menu" aan. Reserveren rechtstreeks bij het restaurant (Tel 0512-382455). 

Datum:                zaterdag 26 september 2020
Plaats:                  Beetsterzwaag, Dorpskerk , Hoofdstraat 15, 9244 CL Beetsterzwaag
Parkeren:           gratis parkeren achter de Dorpskerk, Van Lyndenlaan 5, 9244 BV Beetsterzwaag
Aanvang:            om 13:30 uur en om 16:00 uur
Einde:                   het concert duurt een uur zonder pauze.
Entree:                Concert € 15, - incl. 9% BTW (t/m 18 jaar: gratis)

Kaart-verkoop uitsluitend  per email:    cultuur@cultbee.nl

Geen kaart-verkoop aan de deur/zaal.

Info zie website www.cultbee.nl 

Biografieën.

Wytske Holtrop behaalde in 2018 haar master cum laude aan het Haute École de Musique de Genève waar zij studeerde bij François Guye. Haar bachelor ronde zij af met grote onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Jeroen Reuling. Momenteel volgt zij lessen bij Leonid Gorokhov in Hannover. Met ingang van het seizoen 2019-2020 speelt Wytske in het Konzerthausorchester in Berlijn, waar ze werd toegelaten tot de Kurt Sanderling orkestacademie. In 2019 kwam haar debuut CD ‘Cello Frysienne’ uit onder het label Aliud records.

Zij volgde masterclasses bij o.a. Natalia Gutman, Gary Hoffman en Nicolas Altstaedt. Wytske speelde als soliste met verschillende orkesten in Nederland en geeft regelmatig solo recitals. Zij speelde op festivals zoals het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Ars SummerFest in Vilnius. In 2015/2016 was zij geselecteerd voor de orkestacademie van het Nationaal Orkest van België.

Wytske was meerdere malen prijswinnaar bij Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Ook won ze de Prix du Musée Bonnat tijdens de Académie Ravel in Saint Jean de Luz. In 2018 ontving zij uit handen van Emmy Verhey de Friese Emmy ‘Runner up Award’.

Wytske bespeelt een cello van Tanguy Fraval, Brussel (2011) en een strijkstok van Doriane Bodart, Parijs (2016).

Bezoek haar website: http://www.wytskeholtrop.com/ 

Caspar Vos (1988) begon zijn pianostudie bij Frank Peters aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en vervolgde deze bij Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium. Hier behaalde hij in 2014 zijn masterdiploma cum laude.

Caspar won meerdere prijzen op nationale en internationale concoursen, waaronder een eerste prijs tijdens ‘The Grand Dominique Competition’ en een tweede prijs bij ‘The 18th International Piano Competition Jean Francaix’ in Parijs.

In 2015 werd Caspar geselecteerd als een van de vier finalisten voor The Dutch Classical Talent Award 2016/2017. Met zijn unieke ‘programma zonder programma’ gaf hij een tour door Nederland: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het voor een onbevangen ervaring verrijkend werkt wanneer het publiek vooraf zo min mogelijk wordt gestuurd.’ Voor dit programma kreeg hij de Dutch Classical Talent Audience Award uitgereikt.

Caspar treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Hij soleerde in pianoconcerten van Prokofjev, Poulenc en Mendelssohn en hij gaf concerten in o.a. Portugal, Zweden, Polen, Engeland, Frankrijk & Griekenland. Ook is Caspar een graag geziene gast op verschillende festival zoals Het Internationaal Kamermuziek Festival Schiermonnikoog, Wonderfeel, Het Aurora Festival in Zweden, Het Internationaal Medtner Festival in Londen en Verão Clássico in Lissabon. Caspar volgde masterclasses bij onder anderen Ferenc Rados, Dimitri Bashkirov, Eldar Nebolsin, Nikolai Lugansky, Severin von Eckardstein & Pavel Nersessian. Naast solo pianist is Caspar een veelgevraagd kamermuziekspeler, hij speelt geregeld samen met gerenommeerde musici van over de hele wereld.

In februari 2018 kwam Caspars debuutalbum Ego uit met daarop uitsluitend werken van de Russische componist Nikolaj Medtner. Het album kreeg een 10 in de Luister en ontving zowel nationaal als internationaal lovende recensies. Zo schreef Frits van der Waa in de Volkskrant ‘Vos houdt de verschillende lagen in de muziek voortreffelijk in de hand en weet, schijnbaar zonder krachtsinspanning, een rijkdom aan dynamische schakeringen aan te brengen.’ In de Gramophone schreef Harriet Smith ‘Vos’ kinship with the composer’s personality comes over in the pieces performed here, his Steinway warmly recorded. He brings out its constantly changing moods with flair and clear affection. Caspar conveys the sense of surge and repose, mystery and exaltation that is such a hallmark of this composer.’

Naast concerteren geeft Caspar ook privéles en is hij werkzaam als programmeur voor het Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het tv-programma Podium Witteman.

Zijn website: https://www.casparvos.nl

foto: Wytske Holtrop cello en Caspar Vos piano - duo - fotograaf Jan Holtrop