SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Besmettingscijfers stabiel laag, zorgen om vakanties

Besmettingscijfers stabiel laag, zorgen om vakanties

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân blijft dalen, maar minder hard dan de afgelopen weken. Deze week waren er 68, vorige week 88. Er is sprake van stabilisatie, wat een normaal patroon is aan het eind van een epidemische golf.

Het aantal coronatests daalde voor de tiende week op rij, van 4032 naar 3915. Het aantal positieve tests liep verhoudingsgewijs harder terug, waardoor het vindpercentage nu 1,6 is. GGD Fryslân heeft hierdoor goed zicht op de verspreiding van het virus. In de hele provincie zijn nog maar vier clusters, variërend van 3 tot 8 besmettingen.

Tegenover de gunstige cijfers staan zorgen over de introductie van nieuwe virusvarianten uit het buitenland. Wie terugkeert uit hoogrisicogebied (code oranje) krijgt het dringende advies om tien dagen in quarantaine te gaan of om deze tijd te bekorten door een test op de vijfde dag. Per 1 juli is dit advies vervallen voor wie binnen de Europese Unie reist en in het bezit is van een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs corona doorgemaakt te hebben.

GGD Fryslân drukt vakantiegangers zonder deze bewijzen bij terugkeer wel de quarantaine- en testregels na te leven. Dit geldt voor jong en oud. Mensen die al gevaccineerd zijn moeten zich realiseren dat zij het virus bij zich kunnen dragen.

Sinds donderdag 1 juli is reizen binnen Europa mogelijk met het Digitaal Corona Certificaat. Dit toont aan dat iemand recent negatief is getest op corona, gevaccineerd is of hersteld is van een coronabesmetting. Wie een negatieve uitslag nodig heeft, kan zich gratis laten testen via testenvoorjereis.nl. Hoe dit precies is geregeld staat op de website van GGD Fryslân.

De afgelopen week zijn 32.253 Friezen gevaccineerd, aanzienlijk minder dan de 51.204 vaccinaties van de week ervoor. Dit komt door administratieve correcties en doordat minder vaccin van Pfizer werd geleverd. Een deel van de vrijgekomen ruimte in de vaccinatielocaties kon worden gebruikt om mensen die dat willen meteen met Janssen te vaccineren.

In totaal zijn nu 464.632 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Huisartsen en zorginstellingen kunnen geen cijferoverzichten geven, maar de inschatting is dat zij in Fryslân tussen de 100.000 en 140.000 prikken hebben gezet. Via de GGD zijn inmiddels ruim 170.000 Friezen volledig gevaccineerd.

Het RIVM nodigt kinderen van 12 tot 18 jaar vanaf vandaag uit om een afspraak te maken voor een vaccinatie met Pfizer. De oudste kinderen (geboortejaar 2004) krijgen de uitnodigingsbrief het eerst.