SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Biodiversiteit? Niks doen is wél een optie

Biodiversiteit? Niks doen is wél een optie

De jaarlijkse campagne ‘Wat zullen we nou beleven?’ is deze week begonnen. De campagne is een samenwerking van natuur-, duurzaamheids- en landbouworganisaties en overheden. Onder andere LTO Noord, de FMF, Provincie Fryslân en It Fryske Gea ondersteunen de actie. De campagne pleit ervoor om dit jaar niks te doen voor de biodiversiteit. Een beetje tuinier helpt planten en dieren en maakt de tuin niet winterklaar. Er hoeft niet te worden geknipt, gesnoeid, gemaaid of opgeruimd.

Biodiversiteit

De biodiversiteit staat onder druk. Planten en dieren hebben tijdens de koude maanden niks aan een strak opgeruimde tuin. Zo heeft een egel bijvoorbeeld bladeren nodig om een plek te maken voor de winterslaap. In een strakke wintertuin is er voor de egel geen mogelijkheid om een geschikte plek te maken hiervoor. Door de tuin op z’n beloop te laten wordt er een perfecte omgeving gecreëerd voor insecten, vogels, egels en andere beestjes om de winter veilig door te komen. Belangrijk hierbij zijn uitgebloeide bloemen, herfstblad, afgebroken takken, bessen en valfruit. 

Biodiversiteit? Niks doen is wél een optie | Smelne FM

Niks-to-do-list

Om de betrokken tuinier dit jaar op weg te helpen is er de ‘niks-to-do-list’ beschikbaar. Deze lijst geeft tips en tricks om dit jaar zoveel mogelijk niks te doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om bessen te laten hangen of bijvoorbeeld uitgebloeide bloemen te laten staan. De volledige ‘niks-to-do-list’ is te vinden op www.watzullenwenoubeleven.nl

Het belang van biodiversiteit

De biodiversiteit holt snel achteruit. Dat heeft desastreuze gevolgen. Het gaat namelijk niet over dat ene bloemetje. Of een insect meer of minder. Het gaat om de unieke wisselwerking tussen alles wat in onze directe omgeving groeit, bloeit, krioelt, kruipt, vliegt, bestuift, zwemt en bevrucht. Zonder die samenhang valt er niks te beleven.

Biodiversiteit staat voor de variatie in plant- en diersoorten en alle andere levensvormen in een bepaald gebied. Hoe groter de afwisseling, hoe rijker en gezonder het gebied is. De biodiversiteit houdt de natuur in balans.

Unieke samenwerking

De campagne is een unieke samenwerking van natuur-, duurzaamheids- en landbouworganisaties en overheden. Een overzicht van participerende organisaties is te vinden op de website van de campagne.