SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Boeren daten met samenleving op Valentijnsdag

Boeren daten met samenleving op Valentijnsdag

In 2019 kon je letterlijk en figuurlijk moeilijk om ze heen: de boeren. De kranten stonden er vol van, grote protesten en trekkers op de snelweg. Aanleiding voor een groep boeren om op Valentijnsdag het gesprek aan te gaan met mensen buiten de wereld van de land- en tuinbouw. “Dit jaar willen we gesprekken met echte impact, zowel voor boeren als niet-boeren.”

Volgens melkveehoudster Jeanet Brandsma uit Giethoorn (Overijssel), één van de initiatiefnemers van de Valentijnsactie, werd in 2019 duidelijk dat boeren en niet-boeren heel veel met elkaar te maken hebben. “Door de acties werd de situatie van boeren in de loop van vorig jaar heel zichtbaar. Iedereen had er ook een mening over. Daar moeten we het komend jaar vaker met elkaar over hebben en Valentijnsdag is daar een uitstekende gelegenheid voor.”

Buiten de boerenbubbel
In 2018 nam Boeren van Nederland voor het eerst het initiatief om boeren te stimuleren om met Valentijnsdag op “date” te gaan met iemand buiten de eigen boerenbubbel. Ook in 2019 waren er in heel het land circa 200 bijzondere ontmoetingen met burgemeesters, landelijke en lokale politici, bekende en onbekende Nederlanders. In 2020 doet de organisatie er een schepje bovenop.
Brandsma: “Met alles wat er momenteel gebeurt in de agrarische sector en de maatschappij, zetten we heel 2020 in op nóg meer dates met blijvende impact. We willen in de loop van het jaar kijken of het denken van boeren en niet-boeren is veranderd door de dates.”

Date-toolkit
Ter ondersteuning biedt de organisatie van de Valentijnsactie trainingen en een date-toolkit aan die handvatten biedt om een goed gesprek met elkaar te voeren. Ook willen ze boeren en niet-boeren die nog een date zoeken actief aan elkaar koppelen.
Daarnaast worden ook agrarische partners en landbouwscholen gestimuleerd om dates te maken. Zo stuurt coöperatie Agrifirm haar ledenraad op date en krijgen studenten van Aeres Hogeschool in Dronten de opdracht om te daten. Boert Bewust bereidt haar boeren en tuinders met een training voor op een mooie date.

Meer informatie is te vinden op de site van Boeren van Nederland.