SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Buitenconcert: How to play the Cactus - bijzonder slagwerk

Buitenconcert: How to play the Cactus - bijzonder slagwerk

Zaterdagmiddag 4 sept. 2021 klinken twee Buitenconcerten door professionele slagwerker Tatiana Koleva samen met de Youth Percussion Pool (YPP), in het mooie groene Lycklamapark te Beetsterzwaag. Het eerste concert begint om 13:30 uur en om 15:30 uur begint het tweede. Slagwerker Tatiana Koleva haalt uit alles een geluid. Dus: waarom niet een cactus omtoveren tot een muziekinstrument? Deze professionele, gelouterde en inspirerende musici combineren beroemde slagwerkcomposities met improvisaties en soundtracks en het publiek kan meedoen. 
Buitenconcert: How to play the Cactus - bijzonder slagwerk | Smelne FM

De cactus is een prikkelende, rare, onbekende, enge, nieuwsgierig makende en vooral bijzondere plant die als één van de weinige gewassen kan overleven in extreme omstandigheden. Op die manier reflecteert de plant op de wereld van nu waarin COVID-19 een belangrijke rol speelt, vindt Tatiana. “De naalden van een cactus staan voor mij symbool voor onze angst voor het virus. Maar het is ook een plant die zich aanpast aan nieuwe situaties, zoals wij met z’n allen nu proberen te doen.” Ook de omgeving van de cactus speelt een rol. “De cactus leeft afgezonderd en op zichzelf, en staat voor mij symbool voor de isolatie en beperkte maatregelen waarmee we nu te maken hebben.” 

Omdat we door COVID-19 allemaal in hetzelfde schuitje zitten, ervaren we ook een gevoel van saamhorigheid. Participatie van het publiek is daarom een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Want: ooit gedacht dat je samen een prachtig geluid kon halen uit takken, of uit de naalden van een plant? “Wij verzamelen een keur van simpele objecten uit de natuur die we samen omtoveren tot percussie-instrumenten. Zoals takken (claves), stenen, bloempotten (bellen) en bonen (shakers), die we samen met het publiek bespelen.” De marimba, het hoofd- en lievelingsinstrument van Tatiana Koleva, zal in How to play the Cactus niet ontbreken. Je zou zelfs met een knipoog kunnen zeggen dat de marimba een link heeft met de cactus. Meegebracht door de slaven uit Afrika is het één van de meest populaire instrumenten van Centraal Amerika, met name in Guatemala en Mexico. Twee landen met een zeer uitgesproken en krachtige eigen volksmuziekcultuur en waar cactussen een belangrijk onderdeel van de lokale flora zijn.

Programma-details (onder voorbehoud): De soundtracks in het programma zijn opgebouwd uit akoestische geluiden, die allemaal een directe of indirecte link hebben met de natuur. Daarnaast speelt het werk en de persoonlijkheid van Amerikaans avant-gardecomponist John Cage (1912 - 1992) een belangrijke rol. De composities uit het programma zijn: In A Landscape - John Cage (1948), arr. Tatiana Koleva (2020) The Single Petal of a Rose - Duke Ellington (1959) / arr. Wobbe Kuiper (2007) Rebonds - Iannis Xenakis (1987 - 1989) HIGUITA! - Stephen Wibley (2012) Living Room Music - John Cage (1940) Drumming, part 1 - Steve Reich (1970 - 1971) Cactophony - Tatiana Koleva (2020) + publiek 

I.v.m. de corona-maatregelen volgen wij de aanwijzingen van de Noodverordening Friesland. Deze regels zijn o.a.: bezoekers houden anderhalve meter afstand en zitten op een vaste zitplaats. Er worden maximaal 60 kaartjes verkocht voor losse stoelen; de zitplaatsen worden ter plekke toegewezen, dus geen vrije keuze; er wordt geen koffie, thee, noch fris geschonken; geen toilet-bezoek. 

De concerten worden georganiseerd door Cultbee (St. Cultuur Beetsterzwaag), met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers en fondsen. Meer informatie op: www.cultbee.nl