SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Buitendienst Opsterland verwijdert ook in 2020 nesten eikenprocessierups zelf

Buitendienst Opsterland verwijdert ook in 2020 nesten eikenprocessierups zelf

Afgelopen jaar hebben veel inwoners van de gemeente Opsterland te maken gehad met de eikenprocessierups. Dit komt doordat het aantal rupsen in 2019 is vertienvoudigd ten opzichte van 2018. Om snel en efficiënt te kunnen reageren op gemelde nesten, heeft de gemeente er in juli 2019 voor gekozen de bestrijding in eigen beheer te nemen. Dit heeft zoveel voordelen dat de gemeente heeft besloten ook volgend jaar de nesten te laten verwijderen door de buitendienst.

Bestrijding in eigen beheer

Contact met de brandharen van de eikenprocessierups zorgt voor gezondheidsklachten als jeuk, rode bultjes en in sommige gevallen oogklachten. Daarnaast kunnen rupsen rond recreatiegebieden, sportvelden of scholen de bewegingsvrijheid van inwoners beperken. Om snel te kunnen reageren op meldingen van nesten en gevaarlijke situaties te voorkomen heeft de gemeente de bestrijding van de rups in eigen beheer genomen. Er is een stofzuiger en een speciaal pak aangeschaft waarmee een medewerker van de buitendienst de nesten verwijderd. Dit is positief ontvangen en heeft geleid tot het snel en effectief verwijderen van de nesten. Het blijkt goedkoper om de bestrijding bij de buitendienst te beleggen, zij kunnen het namelijk goed meenemen in hun reguliere werkzaamheden.

Urgentiegebieden

Op basis van de toename van het aantal nesten van afgelopen jaar is de verwachting dat dit zich in 2020 nog eens zal verdubbelen. Vanuit gezondheidsoogpunt is het van belang de bestrijding in eerste instantie in te zetten op de urgentiegebieden, zoals rond scholen, recreatiegebieden en sportvelden. We stellen een kaart op waarmee deze urgentiegebieden inzichtelijk worden. Uit de evaluatie van 2019 blijkt dat het belangrijk is eerder te beginnen met de bestrijding (half juni) en de nesten van bovenaf op te zuigen.

Inzetten op preventie

Naast de bestrijding vindt de gemeente het belangrijk in te zetten op preventieve activiteiten om de natuurlijke vijand van de rups te stimuleren. Er komen experimenten met nestkastjes voor koolmezen en er wordt samengewerkt met natuurverenigingen en inwoners. Wethouder Libbe de Vries ziet kansen om op dit gebied samen te werken met maatschappelijke organisaties of scholen.