SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Burgemeester Smallingerland: 'Besluit uiterlijk Zwarte Piet is aan de intocht'

Burgemeester Smallingerland: 'Besluit uiterlijk Zwarte Piet is aan de intocht'

De beslissing of Zwarte Piet in Drachten een ander uiterlijk moet krijgen is  aan de organisatie van de Sinterklaasintocht.

Dat antwoordde burgemeester Jan Rijpstra dinsdagavond tijdens de gemeenteraad in Smallingerland op vragen van de PvdA. Fractielied Dinie Mulder wilde Rijpstra’s mening weten over het initiatief van collega Fred Veenstra van De Fryske Marren. Veenstra wil een dialoog met de lokale Sint-intochten over het uiterlijk van de Pieten.

In de aanloop naar de intocht in Drachten heeft Rijpstra drie brieven ontvangen van inwoners die Zwarte Piet een ,,racistische karikatuur” vinden, zei hij. ,,Ik heb hen uitgenodigd en ben het gesprek aangegaan.”

Op 17 december spreekt Rijpstra met de winkeliersvereniging die de intocht organiseerde. ,,Ik zal hen mijn bevindingen van de intocht geven, en melding maken van deze gesprekken.” Maar het uiterlijk van Piet vindt de burgemeester wel de verantwoordelijkheid van de organisatoren.

Rijpstra’s indrukken van de intocht in Drachten zijn overigens positief. ,,Ik heb daar geen enkel onvertogen woord gehoord of discriminatie ervaren.”