SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Burgemeester Smallingerland: schakel Ton Baas in bij oplossing bestuurscrisis

Burgemeester Smallingerland: schakel Ton Baas in bij oplossing bestuurscrisis

De gemeenteraad van Smallingerland moet Ton Baas uit Oldeholtpade vragen om als ‘onafhankelijk verkenner’ met een oplossing te komen voor de bestuurlijke problemen.

Dat adviseert burgemeester Jan Rijpstra dinsdag aan de raad, na gesprekken met alle fractievoorzitters. Maandag stapte de PvdA uit de coalitie uit onvrede over de samenwerking met de ELP.

‘Onafhankelijk verkenner’

Rijpstra wil dat Baas, als ,,onafhankelijk verkenner”, de zorgen en problemen bij de partijen inventariseert. De verkenner krijgt daarna de opdracht om met een of meerdere oplossing te komen om ,,de gewenste rust en stabiliteit te realiseren.”

Rijpstra wil een verkenner met ,,de nodige senioriteit” en een ruime politieke en bestuurlijke ervaring. Baas, zijn voorkeur, voldoet ruimschoots aan dat profiel. De oud VVD-gedeputeerde treedt al dertien jaar op als waarnemend burgemeester in Noord-Nederlandse gemeenten, niet zelden om hier ‘de rust terug te brengen’.

Haast

Wel is er haast bij, aldus Rijpstra, omdat de gemeente snel belangrijke keuzes moet maken, bijvoorbeeld over een bezuiniging van 3 miljoen. De verkenner moet daarom uiterlijk 7 februari zijn bevindingen delen met de raad.

PvdA-wethouder Cor Trompetter bood gisteren zijn ontslag aan bij de burgemeester. Rijpstra vroeg Trompetter zijn werkzaamheden voorlopig nog voort te zetten. Met dat verzoek is Trompetter akkoord gegaan.

Bron: LC.nl