SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  CDA Fryslân wil dat provincie zich inzet voor behoud carbidschieten

CDA Fryslân wil dat provincie zich inzet voor behoud carbidschieten

De CDA Statenfractie roept de provincie op om zich in te zetten voor het behoud van de traditie van carbidschieten in Friesland door dit onder de aandacht te brengen van de Tweede Kamer, mogelijk met andere provincies, zodat carbidschieten niet onder de nieuwe vuurwerkregels valt. 

Het kabinet gaat de verkoop en het afsteken van gevaarlijk consumenten- en knalvuurwerk verbieden. De maatregel moet al bij de volgende jaarwisseling ingaan. Geluiden klinken dat dit ook voor het carbidschieten gaat gelden. 

Statenlid Johan Tjalsma: “Carbidschieten op oudejaarsdag bestaat al ruim honderd jaar. In Friesland wordt op zo’n 250 plaatsen carbid geschoten. Daarnaast is carbid schieten in 2014 als vijftigste traditie geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Wij zijn van mening dat carbidschieten op oudejaarsdag een echte traditie is vooral op het Friese platteland en dat dit onder de huidige gemeentelijke ontheffingsregelingen goed gereguleerd en op een verantwoorde manier plaatsvindt.”