SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Dierenambulance de Tjonger (Heerenveen) stopt per 1 januari

Dierenambulance de Tjonger (Heerenveen) stopt per 1 januari

HEERENVEEN - Dierenambulance de Tjonger stopt per 1 januari met haar werkzaamheden.

Hieronder een door de dierenambulance zelf ingestuurd artikel met het hoe en waarom.

Vanaf 1995 zijn we 24/7 actief geweest met het vervoeren van zieke, gewonde en verdwaalde dieren naar de dichtstbijzijnde dierenarts of opvangcentrum. Wij hebben dit gedaan met hart en ziel.

Sommige vrijwilligers zelfs al 25 jaar, maar 1 januari 2020 trekken we de deur dicht. De afgelopen jaren is er echter een groepje ‘huisdierenhelpers’ actief die het voor ons erg moeilijk maakt om ons werk goed te kunnen uitvoeren. Dit is voor ons de druppel geweest.

Men deed het voorkomen alsof wij overal grof geld voor rekenden, terwijl dat helemaal niet zo is. Natuurlijk is er geld nodig om de ambulance op de weg te houden. Er is door dit groepje ook veel ophef gemaakt over de kosten die er gevraagd worden voor een rit. Nu zie je dezelfde mensen verlotingen, collectes en op allerlei andere manieren geld binnen harken.

Daarnaast vooral benadrukken dat zij alles gratis doen en de suggestie wekken dat de Tjonger dat niet doet. We hebben een eigen opvang opgezet voor 24 uur opvang. Hierdoor kunnen gevonden dieren de eerste 24 uur voor veel minder kosten opgehaald worden door het baasje.

Als we de dieren direct naar een dierenopvang zouden brengen dan komen die kosten er nog overheen. Een dierenopvang doet het ook niet gratis. Ook zij maken de nodige onkosten in het belang van een diertje. In al die jaren hebben we ook vele dode diertjes van de weg gehaald. Dat waren vaak geen prettige plaatjes.

Van 8 van de 10 overleden katten, die we 14 dagen in de Opvang bewaarden, kwam geen baasje zijn diertje ophalen of meldde zich zelfs. We rijden regelmatig 500 km op een dag. Vaak ook vele ritten met vogels, egels, dassen en andere ‘wilde’ dieren die hulp nodig hebben naar de Fûgelhelling in Ureterp.

Vele diertjes hebben we in deze 25 jaar naar dierenartsen, dierenopvang ’t Heerveld en naar De Swinge in Drachten gebracht. Het welzijn van het diertje stond altijd voorop. Ook ieder voorval dat niet helemaal goed ging werd breed uitgemeten op onder andere Facebook. Bij ons is er zeker wel eens iets misgegaan. Het is tenslotte mensenwerk.

Maar er is altijd gezocht naar een goede oplossing voor baasje en diertje. Sinds 2018 is onze Facebook pagina in de lucht. Alle gevonden dieren worden aangemeld bij Amivedi. Dit om te zorgen dat baasjes die hun beestjes zoeken zo snel mogelijk weer kunnen worden herenigd.

Daarnaast worden er foto’s gemaakt, zodat er vergelijkingsmateriaal is en een baasje altijd nog een kans heeft om erachter te komen of het zijn/haar diertje is/was. Gelukkig zijn er ook veel mensen die ons werk wel hebben gewaardeerd.

Echter we hebben er geen zin meer in. Het moeten vechten tegen allerlei aantijgingen en zelfs bedreigingen heeft ervoor gezorgd dat de ‘lol’ eraf is. Jammer, dat we nu mensen waarvoor we vervoer heb geregeld naar de dierenartsen moeten teleurstellen.

De samenwerking met de diverse dierenklinieken, die dag en nacht klaarstonden als we met een gewond diertje kwamen, was super. Alle donateurs ook heel hartelijk bedankt voor uw steun.

Bron: Heerenveense courant