SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Drachtster uitvinder deelt brievenbussloten uit

Drachtster uitvinder deelt brievenbussloten uit

Het houdt vuurwerk buiten de deur. De brievenbussloten die Dominicus Hettinga eens ontwikkelde voor een uitvindwedstrijd, deelt hij maandag gratis uit.

Hij heeft er thuis nog honderd liggen. In 2006 ontwikkelde Dominicus Hettinga (61) uit Drachten een brievenbusslot en bereikte hiermee in 2006 de finale van het televisieprogramma Het beste idee van Nederland. Een andere uitvinder ging er met de eerste prijs vandoor, waardoor Hettinga’s bedenksel nooit verder kwam dan driehonderd prototypes.

,,Het is een slot dat op elke brievenbus past’’, vertelt Hettinga. ,,Je zet ’m aan de achterkant tegen de opening, draait een klemmetje met schroefdraad vast op de klep, waardoor deze op spanning komt te staan. Binnen drie seconden is het gepiept. En je krijgt de bus met geen geen mogelijkheid meer open. Zelfs niet met een breekijzer.’’

De Drachtster, die dertig jaar bij Philips werkte en tien jaar geleden ontslag nam om nog als spiritueel therapeut te gaan werken, is nog altijd bijzonder content met zijn vinding. ,,Tuurlijk is het jammer dat het slot nooit op de markt is gebracht. Maar dat was ook niet mijn ambitie. Ik bedenkt ideeën, ben geen producent. Tegenwoordig heb ik het uitvinden op intuïtie omgezet naar het therapeutschap.’’

Hettinga dacht weer aan zijn voorraad prototypes toen hij de afgelopen dagen weer allerlei nieuwsberichten las over schade aan woningen omdat vandalen er vuurwerk door de brievenbus gooiden. Hij wil de sloten schenken aan ,,inwoners van Drachten of Friesland die zich onveilig voelen in de komende tijd van vuurwerkgeweld’’.

Belangstellenden kunnen de grendels maandagmiddag 30 december om 13.00 uur afhalen bij Hettinga’s woning, Raadhuisplein 100 in Drachten.

Bron: LC.nl