SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Friese vmbo-scholen krijgen 10 miljoen extra voor techniekles

Friese vmbo-scholen krijgen 10 miljoen extra voor techniekles

Drie Friese projecten om techniekonderwijs op het vmbo te verbeteren krijgen samen 10,3 miljoen euro subsidie van het ministerie van Onderwijs.

Het gaat om projecten in Noordoost-, Noordwest- en Zuidwest-Friesland. Deze vielen bij een eerdere ronde in juli buiten de boot, omdat de plannen volgens het ministerie nog niet goed genoeg waren. Toen werden projecten in Heerenveen en Drachten al wel in totaal met 8 miljoen subsidie beloond.

Honderden miljoenen

Minister Arie Slob van Onderwijs maakt woensdag de toekenning van de subsidies bekend in een brief aan de Tweede Kamer. In totaal ontvangen 26 regio’s ruim 117 miljoen euro, nadat eerder 45 andere regio’s 231 miljoen euro ontvingen.

,,De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel’’, aldus Slob. ,,Daarom hebben vmbo-scholen, mbo’s en het bedrijfsleven samen plannen gemaakt. De ambitie die daar uit spreekt is geweldig. Het enthousiasme spat van de pagina’s af.’’


Sjoerd de Jong van het Lauwers College in Kollum heeft meegewerkt aan de plannen voor Noordoost-Friesland. Samen met Piter Jelles, het Dockinga College en De Saad in Damwoude is het voorstel gemaakt om vmbo-leerlingen vanaf januari kennis te laten maken met techniek op het mbo en bij bedrijven in de omgeving.

Impuls door gastles en stage

Met het geld kan het techniekonderwijs de komende vijf jaar een impuls krijgen. Dat gebeurt onder andere door technici uit bedrijven gastlessen te laten verzorgen en leerlingen stage te laten lopen.

Bron: LC.nl