SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Friezen opgespoord met verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Friezen opgespoord met verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Dit jaar hebben ruim 1700 Friezen hun bloeddruk laten opmeten bij een regionaal bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Iets meer dan een derde van deze mensen [37%] bleek een verhoogde bloeddruk[1] te hebben, 3% van hen had zelfs een ernstig hoge bloeddruk[2]. Zonder ingrijpen, lopen deze mensen een aanzienlijk risico een hart-of vaatziekte te ontwikkelen. De Hartstichting verwacht dat meer inwoners van Friesland nietsvermoedend met een hoge bloeddruk rondlopen. Daarom roept zij inwoners van 40 jaar en ouder op om regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.

"Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben", zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. "Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen.”

Normaal
Het is dus belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt, als op de weegschaal staan. Smeekes: “De meeste mensen weten wel hoeveel ze wegen. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte."

Voorkomen
Als je een hoge bloeddruk hebt kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met 1/3 verminderen.

Waar meten?
Als je een bloeddrukmeter hebt, kan je thuis je bloeddruk meten. Thuis meten heeft als voordeel, dat je voldoende rust kunt nemen voor een meting en zo nodig, de meting kan herhalen. Steeds meer werkgevers bieden bloeddrukmetingen aan. En ook bij veel thuiszorgwinkels kun je hiervoor terecht. Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg), of ook na een aantal metingen op verschillende momenten boven de 140/90 is, dan is een bezoek aan de huisarts nodig.


[1] Van een verhoogde bloeddruk is sprake bij een bovendruk >140 mmHg

[2] Van een ernstig hoge bloeddruk is sprake bij een bovendruk >180 mmHg

Het gaat in beide gevallen om een eenmalige meting in een niet gestandaardiseerde omgeving. Niettemin geven deze getallen een goede indicatie. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat landelijk 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar medicijnen voor gebruikt. Van hen weten 4 op de 10 niet, dat zij mogelijk tot een risicogroep horen. Het gaat om zo’n 1,2 miljoen Nederlanders.