SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Gemeente Smallingerland wijst veiligheidsrisicogebied met messenverbod in Drachten aan

Gemeente Smallingerland wijst veiligheidsrisicogebied met messenverbod in Drachten aan

img

Vanaf 1 september 2020 geldt er een aanwijsbesluit voor een veiligheidsrisicogebied in het centrum van Drachten. Dit aanwijsbesluit geldt in eerste instantie voor een jaar. Het gaat om het gebied: de Noorderbuurt, Houtlaan, Noorderdwarsstraat, Zuiderdwarsstraat, Berglaan, Museumplein en Zuiderbuurt. Binnen dit gebied geldt in dezelfde periode ook een messenverbod.  

Aanwijsbesluit Veiligheidsrisicogebied 

De burgemeester van Smallingerland is verantwoordelijk voor de portefeuille openbare orde en veiligheid en kan vanuit die rol een veiligheidsrisicogebied aanwijzen binnen zijn gemeente. Afgelopen jaar hebben zich diverse incidenten voorgedaan binnen dit gebied, waarmee de openbare orde in Drachten is verstoord. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en heeft een negatief effect op het gevoel van veiligheid. Dat heeft de burgemeester doen besluiten om over te stappen op het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied. De officier van justitie kan met dit aanwijsbesluit de politie opdracht geven om binnen dat gebied preventief te fouilleren. Dat gebeurt alleen wanneer er een aanleiding voor is, bijvoorbeeld door een stijging van winkeldiefstallen of vechtincidenten.

Messenverbod 

Naast het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied heeft de burgemeester eveneens besloten om binnen dat gebied een messenverbod op te leggen. Dat messenverbod is er voor een duur van een jaar en is dagelijks van toepassing tussen 21.00 – 07.00 uur. Het geldt voor allerlei soorten messen of voorwerpen die als steekwapens gebruikt kunnen worden en niet onder de illegale wapens vallen denk daarbij aan stanleymessen, scheermessen, schroevendraaier, metalen nagelvijl, Zwitserse messen etc.