SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Horeca Drachten wil gokhal juist dichtbij

Horeca Drachten wil gokhal juist dichtbij

Horeca-ondernemers op de Kaden, het uitgaansgebied van Drachten, begrijpen niet waarom de gemeente geen speelhallen wil toestaan binnen 250 meter van kroegen en disco’s.

In andere gemeenten zijn speelautomatenhallen gewoon te vinden binnen het uitgaansgebied, schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad van Smallingerland. De ondernemers van 23 horeca-zaken, waaronder Scooters, de Skihut en café Pietje Bell, zien een gokhal juist als ,,een aanwinst voor de diversiteit op de Kaden.”

‘Kwetsbare groepen’

Smallingerland werkt aan een nieuwe verordening voor automatenhallen. In de nieuwste versie, die dinsdag werd besproken in de gemeenteraad, wil het college zulke gokhallen zoveel mogelijk uit het zicht houden van ,,kwetsbare groepen”. Er moet minimaal 250 meter zitten tussen een speelhal en scholen, jongerencentra én cafés en discotheken.

De grens van 250 meter is afkomstig uit het beleid voor coffeeshops. Verslavingszorg Noord Nederland (VVN) vindt het vooral belangrijk dat die maatregel geldt voor mbo-scholen, zei medewerker Marcel Seuninga dinsdag tegen de raad.

Horeca Drachten wil gokhal juist dichtbij | Smelne FM

Hoewel de partijen nog over de speelhalverordening in debat moeten, is die nu al twee keer aan de orde geweest. In juni mochten externe deskundigen voor het eerst hun licht over het document laten schijnen.

Terugverdienen

Kansspeljurist Johan Vissers gaf toen onder meer aan dat hij een vergunning van tien jaar te kort vindt. Dat moet volgens hem minimaal vijftien jaar zijn, anders zou de ondernemer te weinig tijd hebben om zijn investering terug te verdienen. Die suggestie nam Smallingerland niet over: in de laatste versie van de verordening is de looptijd nog steeds tien jaar.

De ELP-fractie dient begin februari een amendement in om de 250 meter-regel voor speelhallen te beperken tot alleen scholen. Daarnaast wil de partij dat de vergunningsduur 15 jaar wordt.

Bron: LC.nl