SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Jubileumfeest Hillebrandorgel Grote Kerk Drachten hervat

Jubileumfeest Hillebrandorgel Grote Kerk Drachten hervat

De coronapandemie maakte vorig jaar een einde aan het Hillebrandjaar voor het goed en wel was begonnen. Gelukkig zijn de maatregelen nu zo ver versoepeld dat het jubileumfeest bij het tweehonderdjarig bestaan van het orgel van de Grote Kerk in  Drachten, vervolgd kan worden. Van 2 juli 2021 tot en met Pasen 2022 wordt ‘Hillebrandjaar 200+1’ gevierd met concerten, een expositie en kerkdiensten.

Op vrijdag 2 juli wordt het Hillebrandjaar hervat met een concert door André van Vliet. Verderop in het jaar zijn er orgelconcerten door Jochem Schuurman (vrijdag 6 augustus), de broers Euwe en Sybolt de Jong (zaterdag 11 september),  Everhard Zwart (vrijdag 1 oktober), Eeuwe Zijlstra (vrijdag 22 oktober) en Minne Veltman (5 november).

Zondag 10 oktober is er om 11.00 uur een dienst met ‘Liederen van Overzee’ door theoloog en dichter Sytze de Vries, m.m.v. Vocalibre. Op zondag 24 oktober begint om 11.00 de kerkdienst ‘Met hart en ziel’ met als voorganger Aukje de Bildt en als musici Ankie Hofma, Klaas van Marrum en Joop Laméris.

Eeuwigheidszondag 21 november wordt gemarkeerd met een concert van de Drachtster Cantorij. Er staat ook voor 23 oktober een concert op de agenda, maar daarvan zijn de uitvoerenden nog niet bekend. Dit geldt ook voor het adventsconcert op een nog te bepalen datum in december. Wel is duidelijk dat op vrijdag 22 januari 2022 het Kreisler Trio optreedt.

Op de zaterdagmiddagen tussen 11 september en 30 oktober is tussen 13.30 en 17.00 uur een expositie te zien, met werken die een groep (amateur)kunstenaars maakte, geïnspireerd op woorden van de invloedrijke Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906-1945).

Het Hillebrandjaar wordt afgesloten met de zes delen van het Paasoratorium ‘Als de graankorrel sterft’ door een ad hoc-koor onder leiding van Henk Bijma, begeleid door organist Klaas van Marrum. Het eerste deel klinkt op Aswoensdag (2 maart 2022), het vervolg op Palmpasen (10 april), Witte Donderdag (14 april), Goede Vrijdag (15 april), Stille Zaterdag (16 april) en Pasen (17 april).