SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Lezing door Sieuwert Haverhoek

Lezing door Sieuwert Haverhoek

Op 3 september 2019 zal Sieuwert Haverhoek om 19:30 een lezing geven in de doopsgezinde kerk aan de Zuiderbuurt 26/28 in Drachten. De toegang is gratis.

De Russische schrijver Lev Tolstoj (1828 – 1910) raakte niet alleen bekenddoor zijn grote romans ‘Oorlog en Vrede’ en ‘Anna Karanina’, hij schreef ook over geloof en christendom. Midden in een existentiële crisis rond zijn 50ste levensjaar keerde Tolstoj terug naar de kerk van zijn jeugd en begonde Bijbel weer te lezen. 

Hij was geschokt te zien dat van het vroege christendom slechts een log en machtig instituut restte met veel uiterlijk vertoon en dat de leer van Christus nauwelijks meer in praktijk werd gebracht. Dat was voor hem het keerpunt in zijn leven en het startpunt van een gedurfd project dat hem tot het eind van zijn leven intensief heeft bezig gehouden. Doel was om de kern van het christendom voor zichzelf en voor anderen weer helder te krijgen, inclusief de praktische politieke en sociale gevolgen. 

Zijn boeken hierover werden niet uitgegeven want ze waren bedreigend voo rhet regime en de Russisch orthodoxe Kerk. Later verschenen ze wel in het Engels en recent vertaalde *Sieuwert Haverhoek* enkele van deze werken in het Nederlands.