SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Maak Friesland samen zwerfafvalvrij tijdens Landelijke Opschoondag op 21 maart

Maak Friesland samen zwerfafvalvrij tijdens Landelijke Opschoondag op 21 maart

Op 21 maart vindt alweer voor de 18de keer de Landelijke Opschoondag plaats. Dit jaarlijkse evenement zorgt er samen met de Friezen voor dat de provincie zwerfafvalvrij de lente in gaat. Niet alleen particulieren van jong tot oud starten opschoonacties op, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten steken traditiegetrouw de handen uit de mouwen. In Friesland wordt al sinds december 2019 gewerkt aan een 100% zwerfafvalvrij Friesland. Dit in samenwerking met Omrin, Circulair Friesland en de Friese Milieu Federatie.Initiatiefnemer NederlandSchoon is blij met al deze initiatieven, want zwerfafval blijft een probleem dat we alleen samen kunnen oplossen. Geïnteresseerden kunnen zelf een actie aanmaken voor de Landelijke Opschoondag 2020 via www.supportervanschoon.nl.


Friesland het hele jaar door schoon
NederlandSchoon spoort alle deelnemers aan de Landelijke Opschoondag aan om verder te kijken dan alleen de opschoonacties op 21 maart. Zo kunnen Friezen op de landkaart op www.supportervanschoon.nl bijvoorbeeld een eigen schoongebied vastleggen waar zij het héle jaar voor zorgdragen, alleen of met elkaar. Zoals bijvoorbeeld al gebeurt bij het initiatief 100% zwerfafvalvrij Friesland waar alle betrokken partijen zich de komende jaren actief inzetten om de ambitieuze missie voor een schone provincie te volbrengen. Dit, in nauwe samenwerking met betrokken bedrijven, ondernemers, scholen, verenigingen en inwoners.

“Op deze manier houden we Nederland samen zwerfafvalvrij”, aldus Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon. “De Landelijke Opschoondag blijft uiteraard de dag waarop we met z’n allen samenkomen en iedereen aan de slag gaat, maar we moeten ons afvragen wat we de andere 364 dagen van het jaar doen om onze leefomgeving zwerfafvalvrij te houden. De plastic soep is aan de orde van de dag en aandacht voor het klimaat wordt steeds urgenter. Wij bieden iedereen de gelegenheid een steentje bij te dragen en een eigen gebied vast te leggen en schoon te houden; van straat of speelplaats tot hele wijk. Op die manier kunnen we ook opgeruimd de zomer, herfst en winter in.”

Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft. Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken. Dit jaar wordt voor de 18de keer de Landelijke Opschoondag georganiseerd. Ga voor meer informatie naar www.nederlandschoon.nl of www.supportervanschoon.nl