SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Nog maar drie Friese gemeenten heffen hondenbelasting

Nog maar drie Friese gemeenten heffen hondenbelasting

Alleen in de gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Vlieland betaal je dit jaar nog hondenbelasting. In de drie noordelijke provincies zijn er in totaal zeven gemeenten die de belasting heffen.

Het is een dalende trend: steeds minder gemeenten nemen de hondenbelasting mee in hun begroting. Het is ook een bescheiden inkomstenbron, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Den Haag begroot de hoogste opbrengst, ruim 2 miljoen euro. Op Vlieland - uiteraard veel kleiner - ligt dat met 15.000 euro stukken lager. Wie één hond heeft, is daar jaarlijks 78,26 euro kwijt. Leeuwarden haalt dit jaar in totaal 507.000 euro op aan hondenbelasting (een jaar eerder was dat 546.000). Smallingerland blijft op peil met 268.000 euro.

Nog maar drie Friese gemeenten heffen hondenbelasting | Smelne FM


In 2010 hieven nog 308 van de toen 431 gemeenten hondenbelasting, in 2020 is dat gedaald naar 193 (355 gemeenten). In Friesland hebben de laatste jaren Heerenveen, Harlingen en de inmiddels gefuseerde gemeente Kollumerland de belasting afgeschaft.

In Drenthe was de gemeente Noordenveld tot vorig jaar de laatste gemeente met hondenbelasting. Sindsdien zijn inwoners van die provincie gevrijwaard van hondenbelasting. In Groningen wordt dit in nog vier gemeenten (Groningen, Delfzijl, Loppersum en Pekela) geïnd.

De opbrengst van de hondenbelasting behoort tot de algemene middelen van de gemeente. De opbrengst hoeft dus niet te worden gebruikt voor hondenvoorzieningen (uitlaatvelden, gratis hondenpoepzakjes en prullenbakken), al doen sommige gemeenten dit wel. Gemeenten kunnen hondenbelasting heffen op basis van artikel 226 van de Gemeentewet. Alleen hondenbezitters kunnen worden aangeslagen voor hondenbelasting.

Bron: LC.nl