SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Op weg naar een rookvrije generatie in Smallingerland

Op weg naar een rookvrije generatie in Smallingerland

img

Roken is de nummer één te voorkomen oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Gemeente Smallingerland wil hier iets aan doen. Zien roken, doet roken en daarom geeft de gemeente graag het goede voorbeeld. Vanaf 1 juni 2020 voert de gemeente Smallingerland dan ook als organisatie zijnde een rookvrij beleid. " Het is belangrijk dat wij als organisatie onze medewerkers, raadsleden en bezoekers een rookvrije en daarmee gezondere (werk)omgeving bieden," aldus wethouder Piet de Ruiter. Het rookvrij beleid en dus de rookvrije zones gelden voor iedereen, ook als je niet werkzaam bent voor de gemeente Smallingerland. Het betreft alle rookwaren, inclusief de e-sigaret en varianten hierop.

Wat betekent dit?

Er zijn rookvrije zones rondom gebouwen en terreinen waar(in) medewerkers van gemeente Smallingerland werkzaam zijn, denk o.a. aan het gemeentehuis en de ecostations (zie bijlage voor een weergave van de rookvrije zones). De zones worden aangegeven door middel van borden van Op weg naar een Rookvrije Generatie met daarop de tekst "Dit terrein is rookvrij". NB: onze gebouwen en bedrijfswagens waren al en blijven rookvrij.

 Werktijd is rookvrij. Dit betekent dat het voor medewerkers in werktijd niet toegestaan is om te roken. In de (onbetaalde) lunchpauze is het toegestaan om te roken, met inachtneming van de rookvrije zones. Wij stimuleren rokende medewerkers om tijdens het roken een rondje te wandelen en dus niet op een bepaalde plek te staan, om overlast te voorkomen.

Het rookvrij beleid en dus de rookvrije zones gelden voor iedereen, ook als je niet werkzaam bent voor de gemeente Smallingerland. Het betreft alle rookwaren, inclusief de e-sigaret en varianten hierop.

Op weg naar een Rookvrije Generatie 

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. De gemeente is officieel partner van de Rookvrije Generatie. De Rookvrije Generatie is als ambitie opgenomen in het regeerakkoord (2017). Daarmee verbindt de overheid zich aan deze ambitie. Eind 2018 is het Nationale Preventieakkoord door meer dan 70 partijen getekend. Een van de doelen van dit akkoord is meer rookvrije organisaties. Door het creëren van rookvrije omgevingen zorgen we ervoor dat niet-roken de norm is. Zo maken we roken minder aantrekkelijk voor kinderen en voorkomen we ook het schadelijke meeroken. Op deze manier gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

Rookvrij Smallingerland 

Naast de gemeente Smallingerland zijn steeds meer bedrijven en organisaties in Smallingerland rookvrij. Mocht je als organisatie ook graag rookvrij willen worden dan kan de gemeente hier in faciliteren. U kunt contact opnemen via ons algemene nummer: 0512-581234 of door te mailen naar gemeente@smallingerland.nl.