SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Opnieuw reeks brandjes in Drachten: politie roept inwoners op om alert te zijn

Opnieuw reeks brandjes in Drachten: politie roept inwoners op om alert te zijn

Wederom moeten coniferenhagen in Drachten het ontgelden: in januari stond al zeker vijf keer een haag in brand. De politie vraagt Drachtsters om alert te zijn op verdachte situaties.

Volgens de politie staat nog niet vast dat er een link is tussen de afzonderlijke branden. Het is daarom ook nog niet zeker of de reeks branden van nu en afgelopen zomer in verband met elkaar staan. Toen brandden vuil- en papiercontainers, afvalzakken, coniferen en zelfs een caravan af in Drachten. In totaal telde de politie tien branden, vermoedelijk allen aangestoken.

Voor die branden werd niemand opgepakt. Wel werd er een keer iemand betrapt, maar die persoon wist te ontkomen en werd niet meer gevonden.

Na augustus bleef het een tijd rustig, maar sinds begin van dit jaar gaat Drachten opnieuw gebukt onder een reeks brandjes. Zo woedde er vrijdag 10 januari brand in een haag aan de Sint Jansberg in Drachten. Vervolgens vatte in de nacht van zaterdag op zondag een haag bij het Manger Catsperk in Drachten vlam.

Gladheidsbestrijder blust brand

Op 16 januari woedde op de vroege avond brand in een haag aan de Burefen. Een agent kon het vuur doven voordat de brandweer arriveerde. De avond daarop was het raak aan het Bloemkamp waar een heg brandde en diezlfde nacht woedde er nog een brand in een papiercontainer aan de Berglaan.

Afgelopen zondag was voorlopig de laatste coniferenbrand in Drachten, op de Klaverheide. Iemand van de gemeentelijke strooidienst merkte de brand op en zette de strooiwagen aan de kant en bluste het vuur met een tuinslang.

Brandjes vooral aan oostkant van Drachten

Het valt op dat de branden net als in de zomer vooral aan de oostkant van Drachten in en rond de wijk De Wiken plaatsvonden. De politie, die extra surveilleert in Drachten, heeft nog niet hard kunnen maken dat de branden deze maand ook aangestoken zijn en heeft geen verdachte op het oog.

,,We weten niet zeker of de branden nu allemaal met elkaar te maken hebben. In de zomer gingen we uit van aangestoken branden. Vandaar de telling. Nu is het lastig te zeggen’’, zegt woordvoerder Anne Kok van de politie. ,,We doen onderzoek naar de brandjes. We kunnen nog niet zeggen of er een link is met de zomer.’’

Politie roept Drachtsters op alert te zijn

De politie roept inwoners van Drachten op bij een verdachte situatie contact op te nemen. ,,Dat geldt voor heel Drachten. We willen ons niet beperken tot bepaalde wijken. We roepen mensen op om alert te blijven.’’

Bron: LC.nl