SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Opsterland herdenkt de Holocaust slachtoffers

Opsterland herdenkt de Holocaust slachtoffers

Gemeente Opsterland herdenkt van 26 januari tot en met 2 februari de Holocaustslachtoffers, omdat op 27 januari 1945 concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Burgemeester Ellen van Selm onthult op zondag 26 januari om 19.00 uur het Holocaustmonument Het Levenslicht bij Museum Opsterlân in Gorredijk. Daarna rouleert Het Levenslicht langs de vier grootste dorpen in Opsterland. Het monument kan worden bezichtigd tot en met 2 februari 2020.

75 jaar Vrijheid 

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. We vieren dit jaar dat wij 75 jaar in vrijheid mogen leven. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti, ook in Opsterland. Velen van hen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gedeporteerd en vermoord.Eind januari wordt in meer dan 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden het tijdelijke monument onthuld.

Het Levenslicht

Het Levenslicht is een tijdelijk lichtmonument, ontworpen door Daan Roosegaarde ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. Het monument is te zien op verschillende locaties in Nederland. Het maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Inspiratie voor het kunstwerk zijn de stenen die in de herdenkingscultuur van de Joden, Sinti en Roma belangrijk zijn. In het donker lichten de stenen op. De oplichting van de stenen wordt gezien als een ‘ademhaling’, waarmee benadrukt wordt dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

Waar in Opsterland is Het Levenslicht te zien?

In Opsterland is Het Levenslicht te zien in Gorredijk, Bakkeveen, Beetsterzwaag en Ureterp. In deze dorpen zijn er op het moment van de tentoonstelling meerdere activiteiten. In elk dorp zijn ook raadsleden aanwezig die met inwoners gesprekken aangaan en/of een gedicht voordragen.

Gorredijk: 

Op 26 en 27, 31 januari, 1 en 2 februari (kijk voor exacte tijden op www.museumopsterlan.nl).

De locatie is het Museum Opsterlan (plein). Activiteiten: o.a. Klemzerkoor /wandeling langs de Stroffelstiennen en naar de Joodse Begraafplaats.

Bakkeveen:

Op 28 januari (17:00 - 19:00 uur).

De locatie is het centrum van Bakkeveen. Activiteiten: Raadsleden vertellen een verhaal of lezen een gedicht voor.

Ureterp:

Op 29 januari (17:00 - 19:00 uur).

De locatie is De Lijte (bij de ingang). Activiteiten: Raadsleden vertellen een verhaal of lezen een gedicht voor.

Beetsterzwaag:

Op 30 januari (17:00 - 19:00 uur).

De locatie is het gemeentehuis (bij de ingang). Activiteiten: Raadsleden vertellen een verhaal of lezen een gedicht voor.

U bent van harte welkom

Iedereen is welkom bij de onthulling van het monument op zondag 26 januari om 19.00 uur in Gorredijk en bij de bezichtigingen van het monument in Bakkeveen, Ureterp of Beetsterzwaag.