SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Nationale sinterklaasboeken van Rafael van der Vaart, Wendy van Dijk en Nicolette van Dam voor het eerst in het Fries


Nationale sinterklaasboeken van Rafael van der Vaart, Wendy van Dijk en Nicolette van Dam voor het eerst in het Fries


Dit jaar verschijnen de nationale sinterklaasprentenboeken van Rafael van der Vaart, Nicolette van Dam en Wendy van Dijk voor het eerst in het 16-jarig bestaan van de nationale sinterklaasboeken ook in het Fries! De boeken zijn ontwikkeld in opdracht van Unilever en zijn gratis te verkrijgen in de Poiesz-supermarkten bij aankoop van actieproducten én te leen bij de Friese bibliotheken. De Friese bibliotheken ontwikkelden in aanvulling een Fries Sinterklaas Doeboek met sinterklaasspelletjes, gebaseerd op de drie sinterklaasboeken om lezen in het Fries te bevorderen en nog leuker te maken. Op 12 november vindt daarom de landelijke lancering van de Friese sinterklaasboeken plaats in dbieb Leeuwarden. Daarnaast overhandigen de Friese bibliotheken de eerste editie van het Friese ‘Sinteklaas Dochboek’ aan gedeputeerde Sietske Poepjes.

Sinterklaasboeken

Dit jaar zijn de sinterklaasboeken geschreven door Rafael van der Vaart, Nicolette van Dam en Wendy van Dijk. De schrijvers hebben ieder hun eigen boek geschreven in samenwerking met een illustrator. Het boek van Rafael van der Vaart Sint op de Kermis is geïllustreerd door Laura Brenlla. Wendy van Dijk maakt dit jaar haar kinderboekendebuut met Sint wil een puppy, geïllustreerd door Richard Smythe en Nicolette van Dam met Sint gaat de wereld rond met illustrator Robert Scheffner. De boeken zijn vanaf 11 november tot 5 december 2019 gratis verkrijgbaar bij aankoop van actieproducten bij alle Poiesz-supermarkten. Iedere week verschijnt er een nieuw deel in de supermarkt. De Nederlandse versies van de drie boeken zijn in Friesland ook gratis verkrijgbaar bij de supermarkten van PLUS.

Stimuleren lezen in het Fries

Bibliotheken in Friesland vinden lezen belangrijk en stimuleren meertaligheid, omdat het veel voordelen heeft. Zo zorgt het onder andere voor een betere communicatieve en sociale ontwikkeling. Ook Unilever stimuleert lezen door jaarlijks sinterklaasboeken uit te geven. Dit jaar voor het eerst ook in het Fries. De Friese bibliotheken haken graag aan bij dit initiatief en ontwikkelden gezamenlijk het Friese ‘Sinteklaas Dochboek’.

Friese ‘Sinteklaas Dochboek’

Het doeboek is geïnspireerd op de verhalen en illustraties van de sinterklaasboeken. Het staat boordevol met spelletjes en puzzels voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s, kortom voor iedereen die van spelletjes houdt en het leuk vindt om Fries te lezen. Dit doeboek is een cadeautje van de Friese bibliotheken en kan gratis worden opgehaald in alle vestigingen. Daar kunnen kinderen in Friesland de sinterklaasboeken ook lenen.