SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Samenwerking verloskundigenpraktijken en Nij Smellinghe

Samenwerking verloskundigenpraktijken en Nij Smellinghe

Verloskundigenpraktijken Wolkom en de Geboortegolf en de gynaecologen en klinisch verloskundigen van ziekenhuis Nij Smellinghe werken sinds maart 2021 intensiever samen. Vanuit één locatie verlenen zij zorg in de nieuwe polikliniek Vrouw en Kind in Nij Smellinghe. Deze in Noord-Nederland unieke manier van verloskundige samenwerking komt de kwaliteit van verloskundige zorg in de regio Drachten en omstreken ten goede: onderling overleg tussen de zorgverleners gaat eenvoudig en snel en wanneer nodig kan de zwangere alvast laagdrempelig kennismaken met het ziekenhuis.

Wolkom, de Geboortegolf en Nij Smellinghe werken al geruime tijd intensief samen. Een grote stap voorwaarts is eind 2019 gezet door te werken vanuit  hetzelfde digitale dossier. Verloskundige zorg verlenen vanuit één locatie is een belangrijke vervolgstap voor deze samenwerking. 

Zwangere blijft onder zorg van eigen verloskundige
Zwangeren kunnen sinds 4 maart 2021 in Nij Smellinghe op spreekuur komen bij hun eigen verloskundige van Wolkom of de Geboortegolf. De verloskundigen van deze twee praktijken zijn gestart met beiden één dagdeel per week spreekuur op hun locatie binnen de polikliniek Vrouw en Kind in Nij Smellinghe. Deze polikliniek is onderdeel van het Vrouw en Kind Centrum en in oktober 2020 volledig vernieuwd, ruim opgezet met veel daglicht en voorzien van alle gemakken en moderne voorzieningen.
“De zwangere is onder zorg van haar eigen, eerstelijns verloskundige. Dat blijft zo”, vertelt Klaske Lyklema, verloskundige bij Wolkom. “In principe is er geen verschil met een afspraak op de verloskundigenpraktijk. Het grote voordeel van onze locatie in het ziekenhuis is dat we als verloskundigen zo nodig direct kunnen overleggen met de zorgverleners van Nij Smellinghe of direct de gynaecoloog in consult kunnen roepen.”

Direct veel duidelijkheid
“Als de zwangere vrouw klachten heeft waarover overleg nodig is met een gynaecoloog of klinisch verloskundige uit het ziekenhuis, zoals bij zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk, dan is het spreekuur in Nij Smellinghe een uitkomst”, zegt Paulien Raspe, verloskundige bij de Geboortegolf. “Samen met de klinisch verloskundigen en gynaecologen van Nij Smellinghe kunnen we meteen het vervolg van de verloskundige zorg uitstippelen en bespreken. Uiteraard bespreken we dat samen met de zwangere.”

 

Juiste zorg op de juiste plek
Gynaecoloog Pieter van den Hurk: “Een zwangere vrouw krijgt een medische indicatie als er complicaties optreden of als deze te verwachten zijn. Dat zal zo blijven. Bij mildere (te verwachten) problemen is het prettig als de eigen verloskundige de situatie bespreekt met de klinisch verloskundige en gynaecoloog, zodat we samen een zorgpad voor de zwangere vrouw kunnen uitstippelen. Op die manier kun je een medische verwijzing soms voorkomen.”

Klinisch verloskundige Christien Knobbe vult aan: “Als die verwijzing toch nodig blijkt, kan de zwangere tijdens het spreekuur van de verloskundige in het ziekenhuis laagdrempelig kennismaken met de zorgverleners van Nij Smellinghe. Deze manier van samenwerken is voor alle betrokkenen een verbetering en draagt bij aan veilige zorg. Zo wordt de juiste zorg geleverd op de juiste plek.”


Zorg optimaal afgestemd op zwangere

De zwangere vrouw ontvangt optimale zorg die is afgestemd op haar individuele behoefte.

Bovendien behoudt ze haar keuzevrijheid, ook als het gaat om thuis of poliklinisch bevallen. “Het spreekuur op de locatie in Nij Smellinghe heeft daar geen invloed op. Samen met haar bekijken we wat zij nodig heeft en welke verloskundige zorg het beste bij haar past. Er wordt daarbij verder gekeken dan gezondheid alleen: de gehele levenssituatie van de zwangere vrouw speelt mee”, benadrukken Klaske Lyklema en Paulien Raspe.

Pieter van den Hurk besluit: “Ons gezamenlijk doel is helder: een optimale start voor moeder en kind!”


Samenwerking verloskundigenpraktijken en Nij Smellinghe | Smelne FM