SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Smallingerland vindt lichtproject Holocaust te duur

Smallingerland vindt lichtproject Holocaust te duur

De commissie voor ‘stroffelstienen’ in Smallingerland vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente niet wil meedoen aan het herdenkingsproject Levenslicht van het Comité 4 en 5 mei.

Het Comité vroeg kunstenaar Daan Roosegaarde om een tijdelijk lichtmonument te maken, verspreid over alle gemeenten waar de Holocaust slachtoffers heeft gemaakt. Zeker elf Friese gemeenten zegden hun deelname toe. Smallingerland heeft er echter geen ,,budget, mensen en geschikte locatie” voor, laat een woordvoerder weten. Ook plant de gemeente in april al een ‘Vrijheidsbos’ voor alle oorlogsslachtoffers.

Niet genoeg tijd

De plaatselijke commissie voor de stroffelstienen – de gedenkstenen in het trottoir – had het project wel op willen pakken, maar heeft naar eigen zeggen te weinig tijd gehad om genoeg sponsoren te vinden. Deelname aan Levenslicht kost 2000 euro per gemeente, aldus het Comité.

Sofia Krol van de commissie zag de aankondiging van het project in november per toeval op tv. ,,De gemeente wilde niet maar gaf ons tot 20 december de tijd om zelf geld en vrijwilligers te regelen.” Dat lukte net niet. ,,Er was gewoon meer tijd nodig. Als de gemeente ons zelf eerder had geïnformeerd, was het ons gelukt. Betreurenswaardig en zo zonde dat dat niet gebeurd is.” In Smallingerland vielen ruim twintig Joodse, Roma- en Sinti-slachtoffers.

Bewaking tegen vandalisme

Het lichtkunstwerk zou bewaakt moeten worden tegen vandalisme. Volgens het Comité kan dat gebeuren door vrijwilligers. Gemeenten kunnen zich uiterlijk dinsdag nog opgeven voor deelname.

Bron+foto: LC.nl