SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Sterke stijging uitleningen e-books voor bibliotheek Drachten

Sterke stijging uitleningen e-books voor bibliotheek Drachten

img

16-02-2021 De coronapandemie heeft in 2020 gezorgd voor fors meer gebruik van de online Bibliotheek. De leden van Bibliotheek Drachten|Smallingerland leenden in 2020 44% meer e-books dan in 2019, van 19.192 e-books in 2019 naar 27.693 e-books in 2020. 

Landelijke trend

Ook landelijk steeg het aantal uitleningen sterk. In totaal werden er vorig jaar 5,6 miljoen e-books uitgeleend, tegen bijna 3,9 miljoen in 2019. Het aantal uitleningen van e-books steeg daarmee met 44 procent, terwijl in eerdere jaren de groei tussen de 10 en 15 procent lag. 

Nieuw: Online cursussen en trainingen

Nu de online rol van bibliotheken steeds belangrijker wordt biedt de bibliotheek sinds dit jaar ook online cursussen en trainingen aan. Deze trainingen zijn voor bibliotheekleden gratis te volgen. Er is een breed aanbod samengesteld uit de trainingen van Soofos en GoodHabitz, van fotografie tot marketing en van programmeren tot design.

Veranderende rol bibliotheken

Van oudsher bezitten bibliotheken boeken vol kennis en informatie. Nu die kennis en informatie steeds minder alléén in boeken zit, verandert ook de bibliotheek. De verschuiving van de klassieke uitleenbibliotheek naar de brede maatschappelijke bibliotheek, die al een aantal jaren gaande is, heeft ook in 2020 bij Bibliotheek Drachten verder doorgezet. Zo organiseert de bibliotheek cursussen en activiteiten op allerlei gebieden, heeft de bibliotheek een belangrijke rol in de aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente én kun je kennismaken met de nieuwste innovaties en technieken in het FabLab van de bibliotheek.