SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Steungezinnen gezocht in Smallingerland

Steungezinnen gezocht in Smallingerland

Coördinator van Buurtgezinnen Sjikke Jansma koppelt gezinnen die ondersteuning bij de opvoeding kunnen gebruiken aan een steungezin. Een steungezin doet graag wat voor een ander gezin in de buurt en vangt een kind bijvoorbeeld voor een dagdeel op. Gewoon, eenvoudig, om kinderen wat extra liefde en aandacht te geven en de ouders even te ontlasten.

Buurtgezinnen.nl is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Sjikke Jansma is sinds oktober 2018 coördinator Buurtgezinnen in Smallingerland. Zij brengt vraag- en steungezinnen bij elkaar. Inmiddels heeft ze al 11 koppelingen gemaakt. Een steungezin biedt op regelmatige en vrijwillige basis opvang, praktische opvoedsteun en een luisterend oor of doet iets leuks met de kinderen. De ouders uit het vraaggezin kunnen weer even op adem komen, terwijl de kinderen een leuke tijd hebben bij het steungezin. Een dagdeel per week ontspannen spelen in een ander gezin kan al een enorm verschil maken voor een kind. Het doel van Buurtgezinnen is dan ook dat kinderen gezond en veilig in het eigen gezin kunnen opgroeien.

Buurtgezinnen in de praktijk

Een gezin met twee jonge kinderen met een zieke moeder moet wekelijks voor behandeling elders in het land zijn. Het gezin woont sinds kort in de gemeente en heeft geen familie of vrienden waar ze een beroep op kunnen doen. Sinds enkele weken krijgen ze steun van een ervaren moeder die de jongste ophaalt en weer terugbrengt. Zodat de vader de handen even vrij heeft en tijd heeft voor het oudste jongetje dat het zwaar heeft met de ziekte van zijn moeder en het gemis van zijn vriendjes in de vorige woonplaats. De steunmoeder past een keer per week op de kinderen, de kinderen doen mee in de structuur en alledaagse dingen van het gezin.

Een steungezin met twee jonge kinderen vangen eens per twee weken op een zondag een meisje op. Haar moeder heeft een licht verstandelijke beperking, werkt door de week en heeft wat ademruimte en tijd nodig om dingen rond haar huis te doen. Het meisje speelt mee in het gezin, eet mee en wordt daarna weer thuisgebracht. Het steungezin vindt het belangrijk om de eigen kinderen mee te geven dat het goed is om wat voor anderen te betekenen en om de horizon te verbreden.


Een overbelaste moeder met 2 kinderen met onderling veel interactie krijgt wekelijks steun van een ander gezin met veel ervaring. De jongste zoon doet mee in de structuur en gewoonten van het steungezin. Spelletjes doen, de schildpadden eten geven, mee helpen de baby verschonen. Zijn horizon wordt verbreed, hij ontwikkelt zich goed en kijkt wekelijks uit naar het steungezin.

De moeder heeft wat ademruimte en quality time met haar oudste dochter. Doordat ze ontlast wordt, komt ze tot rust wat doorwerkt op de band met haar kinderen.

Naast alle praktische info zijn op de website Buurtgezinnen.nl/Smallingerland nog meer praktijkvoorbeelden en actuele hulpvragen van gezinnen te vinden. Vragen kunnen per mail gesteld worden via sjikke@buurtgezinnen.nl. Gezinnen zonder kinderen en opa's en oma's komen ook in aanmerking als steungezin.