SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Stichting Vrienden van Museum Dr8888 viert 40-jarig jubileum

Stichting Vrienden van Museum Dr8888 viert 40-jarig jubileum

Stichting Vrienden van Museum Dr8888 bestaat dit jaar 40 jaar! Op 16 april 1981 komt het bestuur van de kersverse stichting voor het eerst bijeen. De afgelopen jaren heeft de stichting onder andere voor aankopen van kunstwerken en voorwerpen gezorgd en het museum financieel op andere gebieden, zoals bij tentoonstellingen gesteund. Ter ere van dit jubileum organiseert Museum Dr8888 in het najaar Even Goede Vrienden, een tentoonstelling over vriendschappen in de kunstwereld.

Stichting Vrienden van Museum Dr8888 viert jubileum | Smelne FM

De ontwikkeling van Stichting Vrienden laat zich samenvatten in twee beelden: de allereerste en de laatste aankoop. De eerste aankoop was een zilveren naaldkoker, schaar en schede van de Drachtster zilversmid Rein Sipkes Zijlstra en een zilveren beugel met tasje van Jacob Kamminga Kijlstra. Deze werken werden aangekocht in 1982. De laatste aankoop, samen met het museum in 2017, is een werk van kunstschilder Otto van Rees. Deze aankopen zijn treffend voor de ontwikkeling van Museum Dr8888 door de jaren heen: van oudheidskamer naar een museum van regionaal en nationaal belang.

Op 15 oktober 2021 gaat in Museum Dr8888 de tentoonstelling Even goede Vrienden van start. In deze tentoonstelling staan samenwerkingen en vriendschappen in de kunstwereld centraal. Hoe beïnvloedden kunstenaars elkaar en wijkt dit af van hun individuele kunstuitingen? Naast aandacht voor o.a. vriendschappen binnen De Ploeg, Theo van Doesburg en de gebroeders Rinsema en de Nachtboot, is er ook een bijzondere rol voor de Stichting Vrienden weggelegd. Het museum toont enkele stukken die de laatste jaren door hen zijn aangekocht en staat o.a. stil bij de belangrijke rol die de Vrienden voor het museum vervullen.

Stichting Vrienden van Museum Dr8888 viert 40-jarig jubileum | Smelne FM