SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Stokâlde Fryske wint SUPER GOLD bij World Cheese Awards

Stokâlde Fryske wint SUPER GOLD bij World Cheese Awards

De Fryske heeft bij de World Cheese Awards in Bergamo (Italië) de hoofdprijs in de wacht gesleept, de SUPER GOLD voor de Stokâlde Fryske. Ook werd een BRONZE award gewonnen voor de Âlde Fryske. Beide kazen vallen in de categorie Goudse kazen met een leeftijd ouder dan 1 jaar.

 De Stokâlde Fryske is een extra oude kaas met een een rijping van 2 jaar. De kaas is nog maar een jaar op de markt. Catharinus Wierda, ondernemer van De Fryske, over de Stokâlde Fryske: ‘we waren vorig jaar benieuwd hoe onze kaas zich zou doorontwikkelen, ook als deze ouder wordt. We waren toen al verrast door de romige én krachtige smaak met veel kristalvorming’. De kazen van De Fryske – van Jong tot Stokâld - zijn alle zeer romig van karakter. Dit komt door het vakmanschap van de kaasmakers en omdat de melk niet wordt afgeroomd bij het kaasmaken. Ook gebruiken de boeren veel gras in het rantsoen waardoor er meer zachte melkvetten ontstaan.

 Catharinus Wierda over de prijs: ‘Het is een prachtige opsteker voor onze kaas waarbij we willen laten zien dat duurzaamheid en topkwaliteit goed samen gaan’. Het Friese merk is één van de eerste zuivelmerken die streeft naar een ‘natuurinclusieve’ melkveehouderij: melk van boeren die veel rekening houden met weidevogels, biodiversiteit en landschap. Het draagt zodoende bij aan het Friese landschap en Friese cultuur.

Stokâlde Fryske wint SUPER GOLD bij World Cheese Awards | Smelne FM