SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Topschaatsers sturen noodoproep aan Den Haag, zorgen om Thialf

Topschaatsers sturen noodoproep aan Den Haag, zorgen om Thialf

Een groep Nederlandse (oud-)topschaatsers heeft dinsdag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met de vraag om financiële hulp voor Thialf. Het ijsstadion in Heerenveen verkeert in grote financiële problemen en dreigt te moeten sluiten.


Het olympisch seizoen gaat over drie dagen van start met de NK Afstanden in het stadion, maar in financieel opzicht gaat het al geruime tijd slecht met Thialf. De schaatsers worden vooralsnog ieder jaar uit de brand geholpen door de provincie Friesland, gemeente Heerenveen, sportkoepel NOC*NSF en de KNSB. Vooral de eerste partij tast steevast diep in de buidel om de financiële gaten te dichten, waardoor het schaatsstadion geopend kan blijven.

"Het is vijf voor twaalf", zegt Douwe de Vries als voorzitter van de atletenvereniging van schaatsbond KNSB. "Als er geen actie wordt ondernomen, is het reëel dat onze topschaatsers straks niet meer in Thialf kunnen trainen. Zo nijpend is het echt." De Vries verwacht volgende maand een reactie uit Den Haag. "De provincie weet uiteraard van deze situatie. En als ze daar horen dat het Rijk niet bijspringt, is de kans ook aanwezig dat zij de stekker eruit trekken. Daar wil ik nog niet aan denken."

Eén van de oud-schaatsers die zich grote zorgen maakt over de toekomst van de ijshal is oud-kampioen Rintje Ritsma. ,,Het kan niet zo zijn dat onze schaatsers straks door financiële problemen geen accommodatie meer hebben, terwijl zij zoveel voor het land betekenen. Thialf staat op de kaart als hét schaatsstadion van de wereld en Nederland is een enorm schaatsland. Het is niet uit te leggen en het zou ondenkbaar zijn dat zo’n iconisch stadion haar deuren zou moeten sluiten’’, aldus de Fries.