SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Vandalen beschadigen gemiddeld 3 autos per dag in Friesland

Vandalen beschadigen gemiddeld 3 autos per dag in Friesland

Afgelopen jaar werden er in de provincie Friesland 1.120 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt uit op gemiddeld 16 autovandalisme incidenten per dag. In de gemeente Smallingerland  werd 125 keer melding gemaakt. In de gemeente Opsterland 25 keer en in de gemeente Heerenveen 70 keer. Op Vlieland is het risico op autovandalisme het grootst. Dit blijkt uit een data-analyse door Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Langere avonden betekenen traditioneel een toename van het aantal autovandalisme incidenten.

Provinciale verschillen

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd, zo blijkt uit CBS-cijfers. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie. Hieruit blijkt dat Noord-Holland, met 4,9 incidenten per 1.000 auto’s, het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto’s. Drenthe is relatief gezien het veiligst voor autobezitters, met 2,1 incidenten per 1.000 auto’s. 

In Friesland waren er in 2018 3,5 incidenten per 1.000 auto’s. De meeste incidenten -in absolute aantallen- vonden plaats in Leeuwarden (260 incidenten), Súdwest-Fryslân (220 incidenten) en  zoals eerder genoemd in Smallingerland (125 incidenten).

Vandalen beschadigen gemiddeld 3 autos per dag in Friesland | Smelne FM
Vandalen beschadigen gemiddeld 3 autos per dag in Friesland | Smelne FM

Relatief veel zaken opgelost in Friesland

In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Groningen worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 6,5% van de delicten opgelost. Waadhoeke had met 37,5% (en 80 incidenten) het beste oplossingspercentage van alle Friese gemeenten. 

Alleen allriskdekking biedt uitkomst

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van ruit- of brandschade door vandalisme. In sommige gevallen is het echter gunstiger om schade niet te claimen. Meer hierover is te vinden in het dossier Autoverzekering: vandalisme, waar ook alle gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt.