SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Wachtzorg in Nij Smellinghe

Wachtzorg in Nij Smellinghe

Tijdens de coronapandemie zijn de wachtlijsten in ziekenhuizen toegenomen, zo ook in ziekenhuis Nij Smellinghe. Een deel van de operatiekamers heeft het ziekenhuis moeten sluiten om de zorg voor COVID-patiënten op te vangen. Hierdoor zijn de wachtlijsten toegenomen met zo’n 450 patiënten. Per specialisme verschillen de wachtlijsten. Nij Smellinghe verwachten 6 tot 9 maanden nodig te hebben om de wachtlijsten terug te brengen naar voor de coronapandemie. Dit is van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van het aantal nieuwe patiënten dat op de wachtlijst wordt geplaatst.

Niet extra opereren in de avonduren en weekenden

Het ziekenhuis vindt het belangrijk dat de collega’s voldoende ruimte krijgen om te herstellen van een hele intensieve en lange coronaperiode. Er wordt niet extra geopereerd in de avonduren en weekenden. Met de diverse betrokken afdelingen wordt er naar mogelijkheden gekeken om meer operatiecapaciteit te creëren door slimmer te plannen en processen te optimaliseren. Ook opent Nij Smellinghe na de zomervakantie de laatste twee operatiekamers en opereren ze vanaf september op 6 à 7 operatiekamers. Dit geeft de ruimte om de wachtzorg in te halen.

Wachtzorg in Nij Smellinghe | Smelne FM

Veel dezelfde operaties achterelkaar levert tijdswinst op

Om meer operatiecapaciteit te creëren, moet je slimmer plannen en processen optimaliseren. Daar zijn veel  medewerkers bij betrokken. Van voorbereiding, operatie tot aan opvang en nazorg. Een mooi voorbeeld is: Door veel dezelfde operaties te doen op één dag. Bijvoorbeeld galblaas- of liesbreukoperaties. Hierdoor hoef je niet elke keer de operatiekamer aan te passen. Kun je sneller wisselen van patiënten. Daardoor kun je 1 á 2 extra patiënten opereren op een dag. Daarnaast kun je ook sneller wisselen met operaties door het inzetten van meer ondersteuning. Er worden extra logistieke medewerkers ingezet die helpen met opruimen van de operatiekamer en het klaarzetten van apparatuur.