SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Wietske Baarda uit Oudega in halve finale Koninklijk Concertgebouw Concours

Wietske Baarda uit Oudega in halve finale Koninklijk Concertgebouw Concours

Dit jaar strijdt Wietske Baarda samen elf andere jonge talenten (9 tot 14 jaar) om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De trompettiste is geselecteerd uit meer dan 200 inzendingen in de digitale voorronde. Op zaterdag 15 mei zal ze in de halve finale optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw voor een jury met onder anderen dirigent Vincent de Kort (bekend van Maestro), meesterpianist Thomas Beijer en de trompettist (!) Randell Heye. 

De dertienjarige Wietske Baarda uit Oudega heeft slechts 5 jaar les en staat nu al in de halve finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours. Met veel plezier volgt ze de lessen bij van Andries Kramer in Kunstencentrum Atrium in Sneek: 'Op de trompet kan ik me helemaal uitleven.. je kunt er mooie melodieen op spelen maar ook lekker hard 'tetteren' en overal bovenuit spelen!'

Wietske Baarda uit Oudega in halve finale Koninklijk Concertgebouw Concours | Smelne FM

Daarnaast speelt ze bij Eendracht Maakt Macht in haar woonplaats Oudega. Nu staat ze op 15 mei in Het Concertgebouw: 'De verrassing was wel groot toen ik hoorde dat ik naar Amsterdam mocht komen maar ik heb er ontzettend veel zin in; het is voor mij nu al een feest om eens in het Concertgebouw te mogen spelen! Elke dag speel ik het stuk El Cid wel een paar keer door en samen met pianiste Mariette Hornsveld probeer ik er aanstaande zaterdag een mooie uitvoering van te geven.'

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013), fluitist Christiaan Blom (2019) en contrabassiste Yala Heywood (2020). De winnaar krijgt optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation. 

De editie van 2021 heeft opvallend veel deelnemers, maar liefst 215 digitale inzendingen. De deelname wordt bewust laagdrempelig gehouden: elke muziekstijl is welkom en de deelnemers van 9 tot 14 jaar kunnen via een YouTube video hun inzending doen. Voor alle deelnemers wordt een online workshop georganiseerd. De uiteindelijke finalisten krijgen in Het Concertgebouw een speciale masterclass om zich voor te bereiden op de finale.

Uiteindelijk is nu op 20 juni om 14.00 uur de échte finale fysiek in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Ook is de jury aanwezig met bekende musici: dirigent Vincent de Kort, bekend van het TV-programma Maestro, Marco de Souza, directeur Leerorkest & Muziekcentrum Zuidoost, meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens van Fuse en trompettist Randell Heye.