SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

  /  Nieuws  /  Wijk Vrijburgh krijgt park ter herinnering aan Tweede Wereldoorlog

Wijk Vrijburgh krijgt park ter herinnering aan Tweede Wereldoorlog

De Drachtster wijk Vrijburgh krijgt  een park ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. In deze wijk wordt hard gewerkt aan dit vrijheidspark. In de toekomst kan hier een herdenking of viering plaatsvinden. En het is natuurlijk ook vrij toegankelijk voor iedereen die de rust zoekt. 

Het bijzondere park van een hectare groot wordt onderdeel van het nieuw aan te leggen natuur- en recreatiegebied aan de noordzijde van de nieuwe woonwijk. Het Vrijheidspark wordt de komende maanden ingericht met gras, lage beplanting, rijen inheemse zoete kersenbomen, een kunstwerk van cortensstaal en een pingo, omzoomd met bloemen.

Die pingo kan worden bereikt via een betonpad, dat ook geschikt is voor mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen. Langs dit pad komen diverse informatiepanelen over de oorlogsjaren, waarbij de bezoeker via QR-codes ook wordt geleid naar uitvoerige informatie op de website van Smelne's Erfskip. Daarbij is nadrukkelijk rekening gehouden met leerlingen van basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Vanaf de pingo lopen twee graspaden terug naar de ingang.

Op Bevrijdingsdag gaven burgemeester Jan Rijpstra en voorzitter Hilbrand Beuker, van cultuurhistorische stichting Smelne’s Erfskip, het startsein voor de werkzaamheden. Zij onthulden hiervoor een projectdoek.

De officiële opening van het park zal volgend jaar plaatsvinden op 14 april 2022. De opening is dan precies 72 jaar na de dag waarop Smallingerland door Canadese militairen werd bevrijd.

Wijk Vrijburgh krijgt park ter herinnering aan Tweede Wereldoorlog | Smelne FM