Smallingerland 106.5 FM

Kabel 96.1 Mhz

Zat.19 mei in Centraal a.s. Turfrace 2018 , met gast Haiko van der Werf

Geplaatst: 15 mei 2018

http://wp.8vandrachten.nl/

Hartelijk welkom op de site van de Rabo 8 van Drachten.

De 8 van Drachten is op zondag 10 juni 2018.

Tot en met dinsdag 22 mei 2018 via het inschrijfformulier op inschrijven.nl.

Wilt u de inschrijving controleren klik dan hier.

Voor scholen is het niet meer mogelijk om in te schrijven het maximale aantal van 500 deelnemers is ruimschoots overschreden. Scholen die zich al hebben ingeschreven kunnen nog leerlingen toevoegen. Wel kunnen individuele deelnemers voor de KidsRun zich nog inschrijven

Bedrijven kunnen tot en met dinsdag 22 mei 2018 inschrijven via het inschrijfformulier voor bedrijven op inschrijven.nl.

Let op:Inschrijven is alleen mogelijk t/m dinsdag 22 mei 2018

Loop ook mee voor de CliniClowns.

 

 

 

 

Van harte welkom bij Giant Store Drachten.

Hier vindt u passievolle fietsprofessionals die al heel wat jaren meedraaien in het vak. Met kennis, maar vooral veel liefde voor alles wat met fietsen te maken heeft, staan wij voor u klaar.

Met een ruim assortiment aan elektrische fietsen, racefietsen, mountainbikes en natuurlijk stads fietsen, altijd voldoende op voorraad, kunnen wij iedereen voorzien van een passende fiets. Met ons assortiment accessoires kunnen we werkelijk iedere fiets aankleden. Van fietstassen tot sportvoeding, van kinderzitjes tot bidonhouders, allemaal uit voorraad leverbaar en eventueel te monteren

Loopt u gerust eens binnen. In onze Giant Store willen wij het professioneel, maar vooral laagdrempelig houden. Daarmee bedoelen we dat u natuurlijk van harte welkom bent in onze winkel voor vragen groot en klein. Al is het voor een praatje, een vraag of een kennismakingsgesprek met een kop koffie.

In onze professionele werkplaats voeren we service, onderhoud en reparaties uit. Hier kunt u direct terecht voor spoedklussen, periodiek onderhoud of gepland op afspraak.

Ons team van Giant Store Drachten staat maandag tot en met zaterdag voor u klaar. U kunt voor vragen of afspraken telefonisch bij ons terecht. Dit kan ook via onze website, de mail of loopt gewoon eens gezellig binnen in onze mooie winkel.

Graag tot ziens! Giant Store Drachten https://www.giant-bicycles.com

 

 

 

https://www.museum-otensien.nl

Welkom bij Museumboerderij Ot en Sien

Museumboerderij Ot en Sien een prachtige locatie voor uw uitstapje met familie en vrienden. Bij ons kunt u genieten van het museum, de oudhollandse spelen, koffie met iets lekkers en heerlijke koude en warme buffetten en huifkartochten.

Museumboerderij Ot en Sien is een prima locatie voor verjaardagen, jubilea, recepties en zorggroepen.

Voor kinderen hebben we oudhollandse spelen en puzzelspeurtochten waar ze zich prima mee kunnen vermaken.

Wij zijn rolstoelvriendelijk, invalide toilet aanwezig, parkeren voor de deur en gratis Wifi

Museumboerderij Ot en Sien: Voor sfeer en gezelligheid

Reserveren graag telefonisch of via de web-site:

info@otensienmuseum.nl

tel: 0512-340995

Entree museum: € 5,50 vanaf 13 jaar, € 3,00 4 t/m 12 jaar.

Openingstijden

April t/m Oktober:

Di-Woe-Don-Vrij 13:30 - 17:00 uur

Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

November t/m Maart:

Woe-Do-Zaterdag 13.30 - 17.00

 

 

TURFRACE KH 2018 VAN DRACHTEN NAAR LF2018

Voor schipper en bemanning een ware uitdaging en uitputtingsslag, voor het publiek een geweldig spektakel.

DE TURFRACE KH 2018

In het weekend van 25 en 26 mei 2018 vindt er een speciale editie van de Turfrace Smallingerland plaats in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Vrijdagmiddag om 13.00 uur opent de burgemeester Tom van Mourik het evenement in het Polderhûs op de Veenhoop om vervolgens het startschot te geven voor de proloog wedstrijd met historische skûtsjes en zeilpramen. De deelnemende schepen liggen vanaf 13.30 uur startklaar aan het Grytmansrak op de Veenhoop. Dit is dezelfde startlocatie als met de SKSwedstrijd en tevens ook een walstart. De start van de wedstrijd is om 14.00 uur. Publiek is welkom. Er mag niet op de motor gevaren worden, het wordt zeilen, bomen en/ of jagen. De finish is in Drachten. Het is mogelijk de wedstrijd te volgen in de volgvloot, mits de wedstrijd niet gehinderd wordt.

JAAGWEDSTRIJD

De jaagwedstrijd is een los onderdeel van de Turfrace. Voor de schippers, die varen met schepen met strijkbare masten volgt er ’s avonds vanaf 19.00 uur een jaag/tijdwedstrijd naar het centrum van Drachten. Dit is een spectaculair gebeuren. De Jagers, die de schepen vooruit trekken lopen aan een lange lijn op de wal en “hingje yn de line” zoals ze het vroeger noemden. Verder wordt er gezeild en geboomd, al naar gelang de wind waait.

MUZIEK BIJ DE HAVEN

De wedstrijdschepen worden muzikaal onthaalt door de Brêgesjongers uit Opeinde. Zij staan bij de brug van 16.00-17.00 uur. Aansluitend is er een schippersmaaltijd voor de schippers en bemanning. Van 17.00-19.00 uur zijn bij de passantenhaven optredens van de shantykoren de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle en de Peijesjongers uit Drachten. Na het bekend maken van de winnaar van de jaagwedstrijd is er een groot muziekfestijn met koren, korpsen, waarbij een speciaal muziekshow met een speciaal aangepaste compositie van Carl Wittrock met tekst van Klaas Jansma en lichtbeelden van Jeen Plantinga muziekcadeau wordt ingepakt. Op het podium van Fryske FM staan bekende artiesten o.a de fryske troubadours en lokale artiesten rond en bij de binnenhaven van Drachten. Rond 22.30 uur is er een Flyboard& lasershow met een film over Turf en de Turfrace , waarna de optredens zich vervolgen.

VAREND ERFGOED

In de haven liggen naast de wedstrijdschepen ook skûtsjes en schepen van het Varend Erfgoed. Deze zijn te bewonderen en de schipper vertelt graag over zijn schip. Schepen zoals de 130 jarig skûtsje “de Rot, de Boeier van Philips, een Vissaak, opduwers, het skûtsje Het Bruine Leven, de sleepboot de Titanic e.a.

BEURTVEER ROTTEVALLE-LEEUWARDEN

Op zaterdagmorgen sluit de tweejaarlijkse beurtveer Rottevalle-Leeuwarden v.v. met het skûtsje “de Rot” aan bij de turfrace voor en neemt de St. “Freonen fan de Rot” haar evenementen mee naar de start en hult de haven zich in historische sferen. Ze arriveren met een Oldtimerbus om daarna aan boord te stappen. Het visvrouwenkoor de Voortvarende Vrouwen uit Rottevalle zingen en zwaaien de vloot uit en stappen later aan boord van een skûtsje en zorgen voor een muzikale noot onderweg. Kinderen in Ot en Sienstijl spelen met oudhollands speelmateriaal op de haven en de vereniging de Piepende Wielen loopt rond met hun antieke kinderwagens. Gasten aan boord van “de Rot” zijn o.a. de Compagnons der Rottefalster Vallaten.

PALAVER & START.

Dhr. Tjeerd van Bekkum, directeur van LF2018 is aanwezig bij het palaver in het Smelnehûs en geeft om 9.00 uur het startschot, waarna de bijna 30 deelnemende skûtsjes en zeilpramen zeilend, bomend en jagend richting de Veenhoop varen om via Earnewâld en Warten te finishen voor de spoorbrug in Leeuwarden. De wedstrijd wordt ook hier gevolgd door een volgvloot met publiek en sponsoren aan boord.

PUBLIEK OP DE WAL:

Op vrijdagmiddag zijn er allerlei activiteiten georganiseerd door de ondernemers aan het Moleneind en op zaterdag is het voor het publiek een ware happening, allereerst eerst de massale start vanuit het centrum in Drachten en daarna langs de vaarroute. Langs de Drachtster vaart en in Oudega bij de Hooidambrug is de wedstrijd goed te volgen. Tevens via het fietspad richting Earnewâld,deze loopt langs de vaarroute en ook bij Hotel Princenhof zit je op de eerste rang. Is het bij de SKSwedsrijd nog afwachten of de vloot voor het terras langs vaart, bij de Turfrace is het een feit. Op verschillende locatie is er een muzikale aanmoediging voor de deelnemers, de volgvloot en het publiek. In Warten vaart de vloot door het dorp, waar op de kade allerlei activiteiten georganiseerd worden voor vermaak van de wedstrijd- en volgschepen en vaart er een schip rond met muzikanten aan boord.

VLOOTSCHOUW, MUZIEK CADEAU & PRIJSUITREIKING

De wedstrijdvloot wordt bij de spoorbrug, waar de finish plaats vindt opgewacht door het Fries Statenjacht “Friso”met aan boord de commissaris van de Koning dhr. A. Brok, aansluitend vindt de vlootschouw plaats en vaart de hele vloot naar de Museumhaven. Om 18.00 uur wordt er vanaf een drijvend podium met alle schepen erom heen door koren en korpsen en vele muzikanten een mooi muzikaal cadeau gepresenteerd. Velen van de muzikanten, koren en korpsen zijn dan de hele dag al onderweg, ze varen mee op schepen en / of treden op langs de route en komen samen in Leeuwarden, waar nog meer muziek aansluit. Dit prachtige concert op het water, waar o.a. een speciaal voor deze Turfrace geschreven “skûtsjeliet” wordt gezongen is te volgen langs de kade en sluit aan bij het Fries Straatfestival. Dit alles o.l.v. Dhr. J.Dijkstra. Artiesten van het Fries straatfestival o.a. de Slikwerkers en een Franse act komen na hun slotact samen met het publiek vanaf het Wilhelminaplein naar de museumhaven.

Na het concert vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats in de Blokhuispoort en worden de winnaars van deze speciale Turfrace gehuldigd.

ORGANISATIE

De Turfrace Smallingerland wordt georganiseerd door de stichting Turfrace Smallingerland. Het bestuur o.l.v. voorzitter Haiko van der Werff wordt gesteund door tientallen vrijwilligers. De Turfrace wedstrijden vonden in een andere vorm plaats in 2013 en 2016, deze eerdere edities gingen langs 5 dorpen in Smallingerland. Deze speciale Turfrace KH2018 editie wordt op verzoek van de Gemeente Smallingerland georganiseerd en financieel ondersteund. B&W stappen aan boord en volgen de wedstrijdvloot in één van de volgschepen samen met vele sponsoren en gasten. De organisatie heeft voor deze speciale editie gekozen voor een tweedaags evenement met een wedstrijdroute naar de Kulturele Haadstêd 2018. Met dank aan alle subsidieverstrekkers en sponsoren kan deze Turfrace KH 2018 doorgang vinden. Klaas Jansma zal beide dagen het wedstrijdverslag verzorgen, deze verslagen zijn tevens te volgen via Frysk FM.

WEDSTRIJD

Het wedstrijdelement van deze Turfrace-editie wordt verzorgd door de SKS wedstrijdcommissie Drachten-Veenhoop, onder verantwoordelijkheid van wedstrijdleider Albert de Vries. Bij iedere wedstrijd zijn er prijzen beschikbaar voor de grote klasse met schepen van vijftien meter en meer en voor kleinere skûtsjes, pramen en snikken. De organisatie is zeer verrast door de aanmeldingen van de vele skûtsjes, o.a. van de SKS en IFKS en zeilpramen, zowel van de ver. Fryske Boerepream als de Nye Sylpream en particulieren. De verschillende dorpen in Smallingerland, die tijdens de traditionele Turfrace worden aangedaan, zeilen nu mee op elk een ‘eigen’ skûtsje. Dorpen langs de route organiseren activiteiten voor de wedstrijdzeilers, de volgvloot en het publiek op de wal. Kortom voor het publiek een geweldig spektakel om te beleven.

Kortom voor het publiek een geweldig spektakel om te beleven http://www.turfracesmallingerland.nl

 

 

 

http://smakelijk-weten.nl

Graag wil ik me even voorstellen, voordat ik vertel over mijn bedrijf “Smakelijk Weten”.

Ik ben Daniëlle Dekker en heb vijfentwintig jaar ervaring als voedingsassistente in een ziekenhuis. Ook geef ik al een aantal jaren kookworkshops met en over gezonde voeding en gebruik dan zoveel mogelijk biologische en seizoensgebonden producten. Toen ik in het ziekenhuis werkte, kwam ik dagelijks in aanraking met voeding en patiënten. In de loop der jaren ben ik me steeds meer bewust geworden dat voedsel schade kan aanrichten in ons lichaam, terwijl het de basis moet zijn van onze gezondheid. Daardoor ben ik mij gaan interesseren in voeding gerelateerde klachten en ziekten en heb ik een opleiding gevolgd als orthomoleculair voedingsadviseur.

MIJN BEDRIJF

Een groot deel van de mensen heeft een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zonder dit zelf in de gaten te hebben. Klachten die veel voorkomen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, overgewicht, geen energie ergens meer voor hebben, zijn signalen dat er iets niet goed gaat. Een lichaam heeft namelijk van zichzelf een heel mooi systeem om in balans te blijven. Als dit niet goed is, doordat verschillende afweersystemen niet goed meer werken, functioneert het lichaam niet zoals het zou moeten doen. Dan ontstaan zowel lichamelijke als psychische klachten. Men denkt vaak een redelijk gezond eetpatroon te hebben, onderzoek laat het tegendeel zien. Daarom ondersteun en begeleid ik mensen op een praktische manier, door te helpen smakelijk te (w)eten wat gemakkelijk in het dagelijks eet- en leefpatroon kan integreren. Zo ontstaat bewustwording wat gezond eten eigenlijk is en hoe dit wordt bereid.

bereid. Leppa 37 – 9204 JB Drachten | 06 36300705 | info@smakelijk-weten.nl

 

Op zaterdag 19 mei 2018 zijn al de hulpdiensten met bemanning aanwezig op Spijkerdorp. Van 13.00 – 15.30 uur

Kijlstra met de ambulance (ambulance kan worden opgeroepen )

De brandweer zal een spuit demo geven !!

Politie auto van binnen bekijken en er in zitten.

Rode kruis/EHBO geeft demonstratie etc in hun tent.

Spijkerdorp zorgt voor limonade en een ijsje voor alle kinderen tot 13 jaar en de toegang is GRATIS voor iedereen !

 

 

« Terug naar overzicht

Direct luisteren!

Waar je ook bent, je kunt overal luisteren naar de programma's van Smelne FM. Luister via de webplayer of kijk en luister via onze studiocam.

Gebruik je liever je eigen muziekprogramma? Kies dan hieronder je eigen speler.

Luisteren via de Windows Media Player Luisteren via Winamp Luisteren via iTunes Luisteren via Real Player Luisteren via Quicktime

» Lees verder

Volg ons .....

Je kunt Smelne FM ook volgen via Facebook en Twitter.
Tijdens de live uitzendingen kun je ook een whatsappje naar de studio sturen.

Whatsapp: 06-45541760


Volg Smelne FM op Facebook Volg Smelne FM op Twitter

Smelneschijf

En dit is hem, de nieuwe Smelne Schijf:

Outlaw in em - Waylon

 Je hoort hem deze week extra vaak op de radio in 'Het geluid van Smallingerland'.

» Lees verder

Smelne Tweets

Altijd op de hoogte blijven van het laatste lokale nieuws ? Volg dan Smelne FM op Twitter!

» Lees verder

Nu op Smelne FM:

00:00-06:00 uur

Non-stop muziek

Op dit moment is er geen playlist beschikbaar.


Smelne FM op je Iphone

Smelne Sport

Wij willen bij Smelne FM graag een nieuwsredactie opzetten om lokaal / regionaal nieuws te vergaren en te verwerken tot berichten voor de radio, internet en in de nabije toekomst tekst tv en tv.

Denk je dat jij geschikt bent om hier een bijdrage aan te leveren? Foto's maken, teksten schrijven, presenteren, techniek bedienen, elk talent kan vooruit bij je eigen streekomroep, Smelne FM.

Voorts zijn wij op zoek naar mensen die een programma met klassieke muziek willen opzetten. Aanmeldingen naar smelne@smelnefm.nl