Drachten - Het haringseizoen 2025 is ook bij ons officieel begonnen op 18 juni nadat een dag eerder het eerste vaatje geveild was in Scheveningen.
Gerbrand Voerman van de van de haringgroothandelsvereniging zegt dat de haring geweldig is omdat ze zich goed hebben kunnen voeden. Haring mag alleen als Hollandse Nieuwe verkocht worden als het vetpercentage minimaal 16% is. Voerman benadrukt dat haring een uitstekende bron is van omega-3 vetzuren (EPA/DHA), goed voor hart, bloeddruk, hersenen én botten.
Op markten in Friesland, van Drachten tot op Vlaggetjesdag in Heerenveen, staan de stalletjes vanaf half juni weer vol Harinkies en broodjes haring. Lokale vereenzelviging met traditie en innovatie is groot. Mevrouw Elzinga van Visshop de Drait in Drachten is blij met de kwaliteit dit jaar en verkoopt ze ook voor een "ouderwetse" prijs. Het Nederlands Visbureau richt zich dit jaar op het versterken van de beleving rond Hollandse Nieuwe – niet alleen via authentiek ‘kaken’ en ‘rijpen’, maar ook door documentaire‑verhalen en haringparty’s gericht op jongere generaties. In Friesland zijn viswinkels actief op sociale media en regionaal nieuws om de belangstelling te vergroten. Vishandel Stevens bereikt veel publiek via Facebook meldt Corry Stevens ons, de acties worden goed gevolgd en de respons is groot.
Jaarlijks worden er ongeveer 180 miljoen haringen verwerkt. De helft hiervan wordt geëxporteerd naar Duitsland, 42,5% blijft in Nederland en 7,5% gaat naar België.
Zuid Oost Fryslân, met zijn visstands in Smallingerland, Heerenveen en Opsterland, profiteert volop van de nationale hype rond Hollandse Nieuwe. Cijfers tonen massaproductie en een internationaal bereik, terwijl quotes en acties van branchevertegenwoordigers benadrukken dat kwaliteit, traditie én innovatie hand in hand gaan.
Auteur Daniël Dijkstra, Smelne FM