SMALLINGERLAND 106.5 FM

Orgelklanken

Zondagavond van 18:00 tot 19:00 uur het programma “Orgelklanken”, met muziek van bekende en minder bekende organisten. Ook wordt regelmatig iets over de geschiedenis van het orgel vertelt en over de organist. Dit programma wordt elke zondag samengesteld door Anton Stienstra. Reacties zijn welkom op email adres: orgelklanken@smelnefm.nl

Orgelklanken | Smelne FM

Zondagavond 04 juni 2023 van 18.00 tot 19.00 uur in ORGELKLANKEN op Smelne FM:

In deze uitzending bespeelt Ronald Knol het Valkckx & Van Kouteren-orgel van de voormalige Gereformeerde Kerk te Steenwijk. Dit orgel, dat in 1954 in gebruik genomen werd, is verkocht aan een kerkelijke gemeente in Litouwen. Ronald Knol, geboren in 1963 begon op 8 jarige leeftijd met een psalm te spelen op het traporgel. Noten lezen kon hij niet, muziekles had hij nog nooit gehad, maar het orgelspelen ging als vanzelf. Vanaf toen wist hij dat het bespelen van een orgel, in de meest uiteenlopende toonsoorten, bij hem hoorde zoals ademen. Gevoelens van blijdschap, verdriet, frustratie en hoop komen bij het spelen van de muziek naar buiten. In de loop der jaren heeft Ronald Knol verschillende dingen in de muziek gedaan. Zo was hij begeleider en dirigent van een gospelkoor, kerkorganist en vaste begeleider bij het Christelijk Mannenkoor Steenwijk. Een bijzonder moment in zijn leven was de ontmoeting met pianist Harold Kooij. Harol Kooij en Ronald Knol hadden dezelfde passie voor muziek waardoor samen improviseren voor hen beiden een natuurlijk iets bleek en als een feest aanvoelde. Bij vele diensten en concerten hebben ze samen gemusiceerd met als hoogtepunten de drie cd's die ze hebben uitgebracht, 'Blessed Assurance' (naar het lied Volle Verzekering), 'Pure Delight' (naar Gezang 290: Er is een land van louter licht) en de Kerst cd 'Er is een Roos ontloken'. Meer informatie over organist Ronald Knol leest u op zijn eigen website: www.ronaldknol.nl.
Vorige week zaterdag 3 juni vierde Ronald Knol zijn 40 jarig jubileum als kerkorganist. Dit werd gevierd met een Benefietconcert in de Grote Kerk te Steenwijk.
In deze uitzending orgelklanken kunt u daarom ook luisteren en genieten van orgelimprovisaties van Ronald Knol. 

01. Psalm 150

02. Ruwe stormen mogen woeden

03. Gij die alle sterren houdt

04. Daar ruist langs de wolken

05. Meer dan ooit

06. Hoor een heilig koor van stemmen

07. Jerusalaïm

08. Psalm 42


09. ORGELCONCERTAGENDA

Dinsdag 06 juni 2023 - Opeinde - De Ferbining - Aanvang: 20.00 uur - Jochem Schuurman, orgel

Stg. Organum Frisicum - het Friese orgel


10. Tot U kom ik / Heer, wees mijn Gids

Welkom bij Ronald Knol - organist

Graag besteed ik aandacht aan nieuwe CD's die uitgekomen zijn. Mocht u/je nieuwe CD's hebben voor promotie op de radio, neem dan vrijblijvend contact op via email: 


MP3 bestanden kunnen via 'WeTransferworden verzonden naar email:  orgelklanken@smelnefm.nl
CD's voor promotie in de uitzending orgelklanken kunnen worden verzonden naar adres: Smelne FM t.a.v. orgelklanken
Moleneind Zuidzijde 7
9203 ZW  Drachten


Iets gemist
Indien uitzending gemist ? Klik op onderstaande link:
 
Button