SMALLINGERLAND 106.5 FM KABEL 96.1 MHZ

Orgelklanken

Zondagavond van 18:00 tot19:00 uur het programma “Orgelklanken”, met muziek van bekende en minder bekende organisten. Ook wordt regelmatig iets over de geschiedenis van het orgel vertelt en over de organist. Dit programma wordt elke zondag samengesteld door Anton Stienstra. Reacties zijn welkom op email adres: orgelklanken@smelnefm.nl

Orgelklanken | Smelne FM

De bekende organist en dirigent Wim Magré uit Elburg is overleden. Hij is 57 jaar geworden. 

Orgelklanken | Smelne FM

Playlist Orgelklanken Zondag 16 november 2019  18.00 - 19.00uur Smelne FM

Magré, die grote bekendheid genoot in de orgelwereld, werd begin dit jaar ernstig ziek. Hij overleed vorig weekend, in de nacht van zaterdag op zondag. Wim Magré (1962) was landelijk bekend doordat hij als concertorganist in het hele land optrad. De laatste jaren deed hij dat samen met zijn zoon Wilbert op de vleugel onder de naam ‘Magré & Magré in concert’. Magré nam bovendien een groot aantal cd’s op op bekende Nederlandse orgels, onder meer in zijn eigen Elburg, Kampen, Apeldoorn, Bolsward en Den Haag.

Ook ging hij meerdere malen op tournee in Amerika en Canada. Daarnaast was Magré dirigent van verschillende koren op de Veluwe, zoals het Elburgs Mannenkoor OBK, gemengde koren in Oldebroek, Doornspijk en Ermelo en kinderkoren in Oostendorp, Doornspijk en op Urk. Zijn eerste muzieklessen kreeg Magré bij de muziekschool in Elburg. Daarna studeerde hij orgel bij Willem Hendrik Zwart, organist van de Bovenkerk te Kampen. En bij het Conservatorium in Zwolle studeerde hij orgel bij Dorthy de Rooy. Als organist was Magré verbonden aan de Grote of St. Nicolaaskerk in Elburg en de Alle-Dag-Kerk (Engelse kerk aan het Begijnenhof) te Amsterdam. Begin dit jaar werd bij Magré een hersentumor aangetroffen en niet veel later werd hij getroffen door een hersenbloeding. Hij moest daardoor noodgedwongen stoppen met zijn concerten en het werk als dirigent. Vorige week werd tijdens Dankdag in de kerken van Elburg nog gebeden voor Magré, maar enkele dagen daarna overleed hij. De uitvaart van Magré was gisteren in de Grote- of Sint Nicolaaskerk in Elburg.

Magré werd aansluitend begraven op de begraafplaats aan de Oostelijke Rondweg in Elburg.


In deze uitzending kunt u vanavond luisteren naar organist Wim Magré op het orgel van de Grote Kerk te Apeldoorn, Grote- of Sint Nicolaaskerk te Elburg, Grote Kerk te Hasselt en de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag.

01. Variaties en Koraal Psalm 116 (Willem Hendrik Zwart, 1925-1997)

Wim Magré, Grote Kerk, Apeldoorn

02. Liedbwerking 'Als g'in nood gezeten' (Wim Magré, 1962-2019)

03. Nun komm der Heiden Heiland, BWV 659 (Johann Sebastian Bach, 1685-1750)

Wim Magré, Grote- of St.Nicolaaskerk, Elburg

04. Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731 (Johann Sebastian Bach, 1685-1750)

05. The Holy City (Stephen Adams, 1841-1913)

Wim Magré, Grote Kerk, Hasselt

06. Psalm 108

Wim Magré, Evangelisch Lutherse Kerk, Den Haag

07. Ruwe stormen mogen woeden

08. Mijn Herder is de Heere God

09. Psalm 98

Psalm 56 (instrumentaal)


Gij hebt mijn ziel beveiligd voor den dood;

Gij richt mijn voet, dat hij zich nimmer stoot';

Gij zijt voor mij een schild in allen nood;

Gij hebt mijn smart verdreven;

Uw dierb're gunst is m' altoos bijgebleven;

'k Zal, voor Gods oog, naar Zijn bevelen leven;

Zo word' door mij Zijn naam altoos verheven;

Zo word' Zijn lof vergroot.

Psalm 56 vers 6, berijmd